De Antwerpse KMO’s hebben tijdens de afgelopen 12 maanden 0,6% extra personeel in dienst genomen. In Oost-Vlaanderen konden 1,6% meer mensen aan de slag bij KMO’s. De Limburgse KMO’s spannen de kroon met 3,8% aanwervingen.
De Vlaamse KMO’s houden volgens SD Worx op die manier de Belgische cijfers overeind. “Vlaanderen is conjunctuurgevoelig en veert dus vlugger op nadat het ook hardere kloappen kreeg wanneer het moeilijk was”, stelt Johan Van Duyse van SD Worx.
Gedurende de eerste zes maanden van 2014 steeg de nationale index met 0,75% om op 111,2 uit te komen. Het hoogtepunt van november 2011, toen 112,2 werd opgetekend, is weliswaar nog niet bereikt, maar dit neemt niet weg dat een en ander beter oogt dan een jaar geleden.
Deze positieve noot verbergt echter verschillende waarheden: zo draaien we eigenlijk al drie jaar lang rond die 111 index en kunnen we dus nauwelijks spreken over een definitieve doorbraak qua tewerkstelling, stelt Johan Van Duyse.
Opvallend positief is dat vooral de kleinere KMO’s aan het aanwerven slaan. De voorbije 12 maanden steeg de tewerkstelling binnen het kleinste segment, ondernemingen tot 20 werknemers, met 1,8% in Vlaanderen. Dit wijst op een zekere duurzaamheid, want het zijn net deze KMO’s die door de band genomen heel voorzichtig zijn, zowel om mensen aan te werven als om te ontslaan.
De KMO-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in KMO’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.
SD Worx biedt KMO’s een specifieke dienstverlening aan. De divisie van het dienstenbedrijf stelt 400 mensen tewerk die samen instaan voor 40.000 KMO-werkgevers. Elke KMO-ploeg biedt een totaaldienstverlening aan rond loonberekeningen, sociale wetgeving en personeelsbeleid.