Firestone Diamonds gaat zijn diamanten verhandelen via Antwerpen. Daarmee maakt het jonge mijnbouwconcern een bewuste keuze. Antwerpen heeft zich al die jaren opgewerkt tot hét internationale handelscentrum voor diamant. Alleen kreeg het de laatste tijd nogal wat concurrentie van de nieuwe centra, Mumbai en Dubai. De keuze van Firestone Diamonds is zoveel als een bevestiging van het morele leiderschap van Antwerpen, heet het bij het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).
Firestone Diamonds is een nieuw opgericht diamantmijnbedrijf met hoofdzetel in Londen. Het nam eerder al verscheidene kleine diamantmijnnen in Botswana en Finland in gebruik. Vanaf 2016 wil het de nieuwe mijn van Liphobong in Lesotho gaan exploiteren. Die moet vanaf 2016 jaarlijks zo’n 1,1 miljoen karaat (220 kilogram) aan ruwe diamant boven halen.
Achteraf wil het bedrijf met de diamanten naar Antwerpen trekken om ze daar via elektronische tenders (veilingen) te verkopen. “Antwerpen is wellicht de plek waar we het eerst naartoe zullen gaan”, zei CEO Stuart Brown gisteren tijdens een interview in Londen. “We zien daar het grootste aantal mensen in de kortst mogelijke tijdspanne.”
Volgens woordvoerster Margaux Donckier van AWDC is de mogelijke komst te danken aan recente “geslaagde” tenders en de “keuze voor een transparante handel”. “Dit komt ook de diversiteit van de sector ten goede: naast de grote mijnbedrijven kunnen ook de kleine bedrijven hun stenen tegen een marktconforme prijs verkopen, wat iedereen ten goede komt”, vervolgt Donckier. De woordvoerster spreekt van een “moreel leiderschap” van Antwerpen. De plannen komen de diamantstad goed uit. Antwerpen moet immers opboksen tegen opkomende diamantmachten zoals Dubai en Mumbai.
Diamantanalyst Anish Aggarwal (Gemdax) ziet bedreigingen voor de Scheldestad, maar zegt dat er “momenteel nog geen alternatief centrum is opgedoken”.
De Liqhobon-gmijn is voor driekwart in handen van Firestone. Het overige kwart is staatseigendom. Het bedrijf haalde eerder dit jaar 222 miljoen dollar op om het project te financieren.
In 2013 werd in Antwerpen voor 106,5 miljoen karaat ruwe diamant uitgevoerd en voor 90,6 miljoen karaat ingevoerd.