In de magazijnen van ODTH in Willebroek worden elke dag iets meer dan zestigduizend tandenborstels manueel gelabeld en (her)verpakt. Dat gebeurt door een team van vijftig mensen van de beschutte werkplaats AROP (Wilrijk), samen met het vaste logistieke team van ODTH. Een combinatie die wonderwel werkt. “We zijn perfect complementair”, vertelt ODTH operations manager Paul Liekens. “Ik spreek zelfs van een symbiose”, vult Olivier Janssens van AROP aan.
ODTH Logistics heeft zich als logistiek bedrijf uitstekend gepositioneerd in de brede Antwerpse regio. Vanuit Rumst heeft het bedrijf van Jan De Wael een sterke marktpositie opgebouwd. In Willebroek wordt een ruim aanbod aan magazijnen geëxploiteerd.
Het scenario is duidelijk: een multi die tandenborstels en ander kleingoed via Europa verscheept naar Afrika. Onderweg zoekt het bedrijf een partner om die goederen goedkoop maar correct te labelen en te (her)verpakken. Hoe groot is de kans dat hij in Willebroek terechtkomt?
“Niet groot, natuurlijk.”, stelt Paul Liekens van ODTH in een gesprek met de website Ondernemen in Antwerpen. “Als logistieke partner strijden wij elke dag tegen bedrijven uit Oost-Europa waar de loonkost zo veel lager ligt dat ze opweegt tegen de kosten en het tijdverlies van een boottochtje heen en weer. Als we deze opdracht wilden binnenhalen, moesten we creatief denken. Onze eigen sterkte is een bijzonder grote ervaring in overslag. We liggen ook uitstekend aan het water in Willebroek en we hebben de perfecte faciliteiten en processen voor dergelijke projecten. Alleen zijn we te duur. En we hebben ook geen personeel in dienst dat geschikt is voor de specifieke taken als manueel etiketteren of goederen herverdelen in pakjes.”
“ODTH klopte dus bij ons aan”, stelt Olivier Janssens van AROP. “Want wij hebben wél mensen die goed zijn in minutieuze en repetitieve taken. Bovendien bevinden we ons niet in het klassieke arbeidscircuit wat de prijs doet dalen. Zo konden we dat project samen naar hier halen: dankzij de combinatie van hoge kwaliteit en lagere total cost of owners.”
“Het project loopt nu ruim anderhalf jaar en is erg succesvol”, zegt Paul Liekens. “In die mate zelfs dat onze klant het geplande overslagvolume intussen bijna verdubbeld heeft. Onze samenwerking zit trouwens al van bij de opstart erg goed: AROP heeft altijd met ons meegedacht over het opzetten van de juiste processen en het inschakelen van de juiste mensen.”
“Een goed voorbeeld: het werk moet echt in onze magazijnen gebeuren om tijd en kosten te besparen. Maar de AROP-medewerkers geraken hier niet zomaar op eigen kracht. Daarom legt AROP busjes in om de teams naar hier te brengen.”
“Werken bij de klant heet in ons jargon ‘op enclave gaan’ zegt Olivier Janssens in het gesprek met Ondernemen in Antwerpen.. “Dat vraagt natuurlijk enige flexibiliteit, maar dat zit ingebakken in onze organisatie. Zo varieert ons team bij ODTH tussen de dertig en de zestig mensen, afhankelijk van de noodzaak. Daar hebben wij ons op ingesteld: medewerkers die even niet aan de slag kunnen bij de klant, werken in onze eigen ateliers aan kersenpitkussens die we als een eigen product op de markt brengen.”
Olivier Janssens: “De term beschutte werkplaats ruimt straks plaats voor ‘maatwerkbedrijf’. Véél beter natuurlijk, want dat is wat we écht zijn: een bedrijf dat mensen werk geeft op maat van hun capaciteiten. Daar gaan we trouwens erg ver in. Zo krijgt iedereen hier een gedetailleerd profiel van sterke en zwakke punten, opgemaakt volgens het Duitse MELBA-systeem. Dat laat ons toe om precies de juiste mensen te selecteren voor elke opdracht. Zo ziet niet iedereen werken op enclave zitten, terwijl dat voor anderen net cruciaal is om goed te blijven presteren. Wij luisteren echt naar die bekommernissen en bieden dan aangepast werk aan.”
Paul Liekens: “Maatwerk past trouwens ook in de relatie met de klant. AROP levert een dienst die precies past bij onze behoeftes. Het team dat bij ons aan de slag is, werkt bovendien volgens de LEAN-principes en zet erg hoog in op kwaliteitsbeheer. Zo waken de monitoren permanent over het hele proces en sturen zij hun teams perfect aan. Het resultaat is een erg gedisciplineerde en snelle equipe. Die bovendien foutloos werk aflevert.”
Olivier Janssens: “Natuurlijk hebben wij als beschutte werkplaats een sociale en maatschappelijke ambitie. Die hebben al onze klanten trouwens ook – anders komen ze niet bij ons terecht. Jos De Wael, de eigenaar van ODTH, heeft écht oog voor de moeilijkheden van onze mensen op de reguliere arbeidsmarkt. Maar voor beide partijen is de economische meerwaarde toch altijd de doorslaggevende factor. Wij willen immers geselecteerd worden omdat we een service bieden die niemand anders kan leveren – en dat is finaal toch wat onze klanten zoeken.”