Ook voor beschutte werkplaatsen, nu sociaal-economische ondernemingen gaat het bij het intekenen op offertes uiteindelijk altijd om de prijs. Zelfs al kun je kwalitatief uitstekend scoren. Bij Mivas in Lier maakt gedelegeerd bestuurder Leo Mertens zich daar wel eens zorgen over. “De concurrentie is effectief ook voor ons bikkelhard. Zelfs tussen beschutte werkplaatsen onderling.”
Mivas wordt gerund vanuit Lier en telt vijf vestigingen: drie in Lier, een in Rumst en een in Boom. Het bedrijf heeft zich in al die jaren vooral gespecialiseerd in herverpakkingen. Koekjesproducenten willen hun koekjes bv. in twee verschillende assortimentssamenstellingen verkopen. Dan moeten de producten in een nieuwe folie gestoken worden. Gesloten krimpfolies of open folies. Mivas verwerkt tevens blisters, katonnages, displays enz. De groep exploiteert ook een strijkdienst.
“Wij hebben heel wat bekende klanten. Zoals Knorr, LU, Oral-B, Pringles, P&G enz. Alleen komt het er voor ons op aan om telkens weer de Europese tenders te winnen. Dat kost ons niet enkel veel stress en inspanningen maar dat brengt ook onzekerheid met zich mee”, zegt Leo Mertens. “Niet dat daar een dreiging vanuit gaat. Maar we moeten toch telkens hard werken om de bestellingen binnen te halen. We hebben slechts één zekerheid: onze kwaliteit. Wij doen het op dat vlak echt uitstekend en dat houdt ons als bedrijf overeind.”
Mivas tekent voor een omzet van zo’n 10 miljoen euro. Alvast de omzet die uit de productie gehaald wordt. Daarnaast zijn er nog de overheidssubsidies.
Sociaal
Er tekent zich ondertussen echter een bijkoemnd probleem af: langdurig werklozen zullen bij beschutte werkplaatsen nog maar moeilijk aan de slag kunnen. Door het uitstellen van het eenheidsdecreet blijven namelijk de subsidies voor deze groep van werknemers uit.
Bij Mivas werken 440 personen met een handicap en 72 werknemers uit de zogenaamde risicogroepen. Eenvoudig gezegd gaat het hier om langdurig werklozen. “Tegen het einde van dit jaar gaan we deze laatste groep naar 25 terugbrengen”, zegt Leo Mertens. “Dat komt omdat het eenheidsdecreet uitblijft. Dat decreet voegt beschutte werkplaatsen en sociale werkplaatsen samen. Hierdoor ontstaan onder meer subsidies voor het aanwerven van langdurig werklozen.”
“Het decreet zou in januari 2008 ingaan. We hebben daarop al geanticipeerd en 75 langdurig werklozen aangeworven. Meer dan een jaar later is het decreet nog altijd niet in voege getreden en blijven de subsidies uit. Hierdoor boekten we vorig jaar zelfs een zwaar negatief bedrijfsresultaat: nooit eerder gezien in de geschiedenis van Mivas. Zoiets kunnen we ons niet nog eens veroorloven, zodat we moeten snoeien op onze werknemers uit de zogenaamde risicogroepen”, zegt Leo Mertens.
“Dit spijt ons zeer. We hebben de voorbije jaren immers ervaren wat een verrijking het was mensen uit kansengroepen aan het productieproces te laten deelnemen. Het is bovendien onze opdracht om te werken met mensen met beperkingen. Dan is het goed om in productie met een grote diversiteit aan bekwaamheden en vaardigheden te kunnen werken. Deze mensen uit de kansengroepen kwamen daaraan tegemoet. We merkten dat zij vaak sleutelposities gingen innemen binnen onze verpakkingsteams waardoor meer kansen weden gecreëerd voor onze zwakkere werknemers”, aldus de Mivas-directeur.
Bijkomend personeel
“Natuurlijk is deze gang van zaken vooral nadelig voor de mensen uit de kansengroepen zelf. Zij zien een bijkomende kans op tewerkstelling nu verdwijnen. Hun jobs gaan we bij Mivas nu opnieuw stelselmatig invullen door werknemers met een handicap. Want ondanks de economische crisis hebben wij nog altijd heel veel werk en werven we bijkomend personeel aan. Zo beginnen we volgende week bij te bouwen op onze vestigingsplaats Mivas 2 aan de Industriestraat in Lier. Daar werken nu al een tachtigtal mensen. Als de uitbreiding gerealiseerd is, worden er dat 150”, besluit Leo Mertens.
Mivas hoopt ook nog altijd om het hoofdgebouw aan de Plaslaar in Lier met bijkomende ateliers en magazijnruimte te kunnen uitbreiden. Daarvoor wil het aangrenzend weiland tot industriegrond omvormen. De voorbereidende procedure is al afgerond.