Bekijk audiovisueel de eerste innovatieheld van 2014, Rony Bols van Eribel

DSC_0710 - Version 2Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegene die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen, temeer omdat ze een inspiratiebron zijn voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie.

Het verhaal van Rony Bols startte 25 jaar geleden. Hij wou zich specialiseren als zelfstandige in het plaatsen van deuren en klopte bij de bank aan voor een lening om een aanhangwagen te kunnen kopen. Vandaag is Rony Bols CEO van een bedrijf met 90 werknemers. Samen produceren ze jaarlijks 80 000 deurbladen en monteren ze 25 000 deuren. En ze hebben daarbij continu aandacht om de deur in al haar facetten te vernieuwen. Verticale integratie in de waardeketen noemen ze dat of hoe meer waarde genereren door steeds dichter bij een totale oplossing voor de klant te komen.

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Antwerpen, neemt Rony Bols jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.

 

Wil je graag je een innovatief project binnen jou bedrijf laten onderzoeken? Hieronder kan je contactgegevens van Danny Bobrowicz terugvinden. Hij helpt je graag gratis en vrijblijvend verder.

danny-bobrowiczDanny Bobrowicz
Coördinator Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Tel: 03 216 21 61
GSM: 0497 296 769
E-mail:danny.bobrowicz@innovatiecentrum.be

 

innovatie_kop

Lees hier nog dieper het verhaal van Eribel:

Het verhaal van Rony Bols startte 25 jaar geleden. Hij wou zich specialiseren als zelfstandige in het plaatsen van deuren en klopte bij de bank aan voor een lening om een aanhangwagen te kunnen kopen. Vandaag is Rony Bols CEO van het bedrijf Eribel uit Hoogstraten met 90 werknemers.

Eribel produceert vandaag elk jaar 80 000 deurbladen. Er worden 25 000 deuren gemonteerd. De vernieuwing van de deur in al haar facetten staat daarbij centraal. Het gaat om verticale integratie in de waardeketen of hoe meer waarde gegenereerd kan worden door steeds dichter bij een totale oplossing voor de klant te komen.

De uitbouw van Eribel is een indrukwekkend ondernemersverhaal met innovatie als een belangrijke rode draad. “De eerste grote innovatie gebeurde al snel na het opstarten van mijn eerste bedrijf Vernibouw”, stel Rony. “Wij plaatsten toen deurgehelen in kantoorgebouwen, ofwel voorzien van een houten kassement van Vernibouw, ofwel monteerden we ons eigen deurblad in een aangekocht metalen kassement dat moest opgegoten worden met beton tijdens de montage. Door hun vorm was het een hele klus om die metalen kassementen geïnstalleerd te krijgen. Het leek ons veel logischer om het kassement op de werf zelf in elkaar te zetten. We vroegen en verkregen een IWT-innovatiesubsidie en ontwikkelden een metalen deurkassement dat vlot in elkaar klikt en droog gemonteerd kan worden.”

Dankzij volgehouden marketing – innovatie is meer dan ontwikkeling alleen – werd het deurkassement stilaan een referentie. De verkoop trok aan en Vernibouw ging op in Eribel, een holding waarin Rony Bols productie en plaatsing onderbracht. “Alles liep vlot, maar mijn oog viel al snel op het volgende onderdeel van een deurgeheel: de deur zelf”, stel hij. “Het viel me op dat de opbouw van die deur al meer dan 40 jaar ongewijzigd was. Redelijk gek, als je weet hoe snel en precies productiemachines ondertussen geworden waren. We kregen opnieuw een innovatiesubsidie en ontwikkelden stap voor stap een nieuwe deuropbouw uit die kwalitatief beter was en ook veel sneller gerealiseerd kon worden.”

Maar de wereld blijft veranderen en dus verandert Eribel mee. Nieuwe eisen in specifieke sectoren vereisen nieuwe deuren. De celdeuren van de nieuwe Beverse gevangenis zijn daarbij het meest recente innovatief product dat Eribel afleverde. Een mooi voorbeeldje trouwens van samenwerking met een andere Vlaamse kmo, B&B Locks uit Wijnegem dat de veiligheidssloten voorzag. Eribel doet dan wel veel meer zelf dan in de beginjaren, maar Rony Bols blijft oog hebben voor het belang van samenwerking.

“Het Innovatiecentrum is voor ons een eerste aanspreekpunt”, geeft Rony Bols aan. “Ze ondersteunen ons bij de aanvraag van innovatiesubsidies, maar gaven ons bijvoorbeeld ook nieuwe inzichten door het afnemen van een innovatieaudit enkele jaren terug. Zo’n extern klankbord bij innovatie, kan ik iedereen aanraden.”
Binnen Eribel hoeft men geen tijd vrij te maken voor innovatie. Innovatie is onderdeel van het dagdagelijks ondernemen. Bovenstaande innovaties zijn ankerpunten in de geschiedenis van het bedrijf, maar de focus op innovatie is er constant. Daarom ook dat Rony Bols bewust zoveel mogelijk taken delegeert om tijd vrij te maken om zelf te innoveren. Innovatie is een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie van Eribel.