Groep De Meyer levert engineering op maat

meyer
De Groep De Meyer voert doorgedreven studies op machines en procesinstallaties voortaan ook uit in eigen huis. Het bedrijf uit Temse kan de klanten daardoor nog scherpere engineering op maat aanbieden.

“We doen al jaar en dag aan engineering, zelfs van bij de oprichting door grootvader De Meyer”, zegt zaakvoerder Frank De Meyer. “Weliswaar in het tijdskader en de schaalgrootte van toen, maar ontwerpen heeft altijd in onze genen gezeten.”

Van de tekentafel ging het in eerste instantie naar 2D-tekenen op de pc met AutoCAD. Begin van de jaren 2000 schakelde De Meyer als één van de eersten in de sector over op 3D. Er werd toen gekozen voor Inventor, het nieuwe programma van AutoDesk. Het centrale tekenpakket wordt vandaag nog altijd gebruikt en krijgt jaarlijks een upgrade. De voordelen zijn duidelijk: mogelijke knelpunten zijn onmiddellijk zichtbaar in de 3D-tekening en kunnen dus voor de uiteindelijke montage worden aangepakt. Van zodra ergens in het ontwerp een aanpassing wordt doorgevoerd, stemt het programma de overige elementen automatisch daarop af.

Bij De Meyer wordt de link tussen engineering en productie daardoor duidelijk. Het is belangrijk dat het ontwerp continu wordt afgetoetst met productie en montage. De gewenste functionaliteiten worden m.a.w. altijd gekoppeld naar de eigenlijke maakbaarheid. Van bij het ontwerp worden ook aspecten als installeerbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid geïmplementeerd. In de loop van het proces is er trouwens tussentijds overleg met de klant en zijn eindgebruikers en onderhoudsmensen. De feedback van mensen op de werkvloer en van onderhoudsteams is essentieel om te komen tot 100% maatwerk.

De voorbije jaren investeerde De Meyer voluit in moderne softwaretools voor het uitvoeren van sterkte- en vermoeidheidsberekeningen met de eindige-elementenmethode. Complementair voert De Meyer sinds kort nu ook het analytische luik uit in eigen beheer.

“Voorheen ontbrak het ons hier in huis aan kennis op dat vlak,” aldus Frank De Meyer, “en moesten we studieopdrachten uitbesteden. Dat is met de komst van Stijn Droessaert als ingenieur verleden tijd.”

Stijn Droessaert: “Een goed machineontwerp dient voorafgegaan te worden door een doorgedreven technische studie. In deze primaire fase wordt op basis van de beoogde functionaliteit, proceseisen en bedrijfsomstandigheden, een technisch haalbaar concept uitgewerkt. Hierbij wordt rekening gehouden met diverse randvoorwaarden, opgelegd door de machinerichtlijn, milieu- en veiligheidsvoorschriften.”

Het uitvoeren van een analytische studie is een essentiële stap die het 3D-tekenwerk voorafgaat. Het wiskundig modelleren van installaties geeft inzicht in het functionele gedrag enerzijds en mogelijke faalmodes anderzijds. De Meyer investeerde hiervoor in een krachtig wiskundig softwarepakket, dat ook in gerenommeerde universiteiten intens wordt ingezet. Hiermee kunnen nu in eigen huis analytische sterkteberekeningen uitgevoerd worden op diverse machinecomponenten. Maar ook kinematische en dynamische studies behoren nu tot de mogelijkheden. “Dergelijke studies zorgen voor een efficiënter ontwerpproces omdat de randvoorwaarden van de machine reeds voor een groot deel vastliggen alvorens gestart wordt met het 3D-tekenwerk,” aldus Dirk De Meyer.

Ook voor re-engineering – de zogenaamde optimalisatie-opdrachten – bewijzen analytische berekeningen hun nut. Bestaande machines en onderdelen worden herbekeken. Rendement, capaciteit, levensduur en onderhoud worden onder de loupe genomen. Stijn Droessaert: “Bij falingsproblemen starten we steeds met het uitvoeren van een ‘root cause’-analyse. Het uitvoeren van een schadeonderzoek zet ons doorgaans vlug op de juiste weg naar de oorzaak. Zo kan de analyse van een breukvlak heel wat bijbrengen over verloop en grootordes van optredende krachten. Aan de hand van zo’n falingsonderzoek en wat rekenwerk kunnen we snel nagaan waarom een defect optreedt en hoe het kan worden vermeden.”

Door te investeren in een bekwaam ingenieur beschikt De Meyer over tal van nieuwe mogelijkheden. Andere voordelen zijn een efficiëntere productie, het tijdig oplossen van uitvoeringsproblemen, het beter kunnen inspelen op specifieke vragen en de uiterst precieze ontwerpen die internationaal concurrentieel zijn.

De Meyer gaat er prat op voor iedere opdracht het totaalplaatje te kunnen afleveren. Een ander element dat daaraan bijdraagt, is de combinatie met de 3D-lasermeetbanken in het bedrijf. De Meyer investeerde onlangs nog in zo’n vierde toestel en realiseerde alweer een Belgische primeur met de mogelijkheid twee lasermeetbanken in één assenkruis te kunnen koppelen. Hoe dan ook, de lasermeetbanken zijn volledig integreerbaar in de berekeningen en sturen de virtuele montage aan met realtime 3D-informatie voor een perfecte voorbereiding. Resultaat: optimale slaagkans bij de eigenlijke montage én een groot terugverdieneffect door een kortere montagetijd.

De Meyer verhuisde drie jaar uit Sint Niklaas naar Temse en heeft zich ondertussen helemaal ingewerkt in zijn nieuwe omgeving op De Zaat. De onderneming draait voluit. “Wij werken op verscheidene orders die ons nog zeker twee jaar bezig zullen houden”, zegt zaakvoerder Frank De Meyer.

De Groep De Meyer heeft een sterke reputatie opgebouwd. Het bedrijf is gespecialiseerd in projectgericht maatwerk en in mechanica. “Wij spitsen ons toe op machinebouw, draai- en freeswerk, plaatconstructies, laswerken, engineering en automatiseringsopdrachten” zegt Frank De Meyer die samen met zijn broer Dirk en productiedirecteur Luc Beniers de firma leidt. “Het hart van onze onderneming is het constructie-atelier dat we uitgerust hebben met de meest moderne machines.”

De groep runt daarnaast ook een service-afdeling die diverse on-site opdrachten kan uitvoeren bij de klanten zelf. Het gaat dan om preventief onderhoud, acute herstellingen, revisies, machining en welding, laseruitlijningen, droogijsreinigingen, staalbandtechnieken enz.

“Hoe moeilijker de opdracht, hoe liever”, zegt Frank De Meyer. “Wij hebben toegewijd personeel dat de meest onvoorstelbare opdrachten aankan. De mechanica van indrukwekkend grote bruggen en sluizen, industriêle liften, pompen enz. Wij werken zowel voor de petrochemie, de farma, de auto-industrie, de bouw, de papiernijverheid enz.”

Vooral de technische uitbouw van het constructie-atelier is indrukwekkend. De Meyer beschikt over een nieuwe brandsnijmachine met een bijzonder groot snijbereik die tevens de lasnaadvoorbereiding en een buizensnijder integreert. Er staan verder schaar- en plooimchines opgesteld, spuit- en straalcabines, draaibanken, freesmachines enz. De Meyer beschikt tevens over een eigen lasardeling.

De Groep De Meyer is nog altijd een familiebedrijf. Er werken 80 personeelsleden. In 2012 werd een omzet bijeengeerkt van 12 miljoen euro.