Zes bedrijven in de Waaslandhaven gaan een gezamenlijk warmtenetwerk uitbouwen op basis van afvalverbranding. Het gaat om een investering van 25 miljoen euro. De Vlaamse regering kent 10 miljoen euro aan subsidies toe.
Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing en Lanxess gaan hun productie in Kallo aansluiten op de verbrandingsinstallaties van Indaver en Sleco. De recuperatie van restwarmte in de haven is een van de maatregelen die de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voorstelt in zijn Routeplan 2020. Het is een van de vele wegen om tot een duurzame en betaalbare energiemix te komen.
Bij Indaver en Sleco wordt jaarlijks zo’n 1 miljoen ton afval verwerkt uit huishoudelijk afval, bedrijfsafval en slib. Bijna de helft van het verwerkte afval is bio-organisch is. De warmte die bij die verwerking vrijkomt wordt via een leidingnet van acht kilometer naar de chemiebedrijven geleid. Die hebben grote hoeveelheden thermische energie nodig voor hun productieproces.
Vandaag wekt elk van die bedrijven, die warmte individueel op via grote gasboilers. Dankzij de recuperatie van restwarmte kunnen ze een deel van die gasboilers binnenkort uitschakelen.
De bedrijven die op het warmtenet aansluiten engageren zich voor een termijn van minimum 10 jaar. Het aandeel hernieuwbare energie dat wordt opgewekt komt overeen met dat van 50 windmolens of een equivalent van 100.000 ton CO2 per jaar. De aansluiting op het warmtenet is meteen ook een rem op het kostennadeel waarmee de chemische industrie wordt geconfronteerd.