Het zieltogende groenestroombedrijf Thenergo wordt alsnog opgepikt door de milieuconsultinggroep ABO. Het Antwerpse energiebedrijf is op sterven na dood. De Gentse milieuspecialist wil langs Thenergo om een eigen beursnotering krijgen. Het is alsnog wachten op de officiële goedkeuring.
Thenergo heeft het nauwelijks tien jaar volgehouden. Het Antwerpse bedrijf werd in 2002 opgericht met de ambitie om het te maken op de markt van de alternatieve energie. De onderneming spitste zich vooral toe op energie uit biomassa. Aanvankelijk liep het allemaal op rolletjes maar naarmate de economische crisis wild om zich heen greep en de elektriciteitsprijzen begonnen te dalen werd Thenergo in de tang genomen.
Het Antwerpse bedrijf had in de expansiejaren van het begin van de eeuw ook een aantal dure overnames gerealiseerd. Die werden gefinancierd met schulden. Toen de inkomsten evenwel uitbleven kwam Thenergo in moeilijkheden. Het kon de schulden niet meer afbetalen en zag enkel nog een uitweg in het systematisch verkopen van de activa.
Vandaag is Thenergo nog een lege beursschelp. Het bedrijf heeft enkel nog een participatie van 50% in Biocogen, een warmtekrachtkoppelingsinstallatie bij kartonproducent VPK Packaging.
De raad van bestuur had eerder al contact gezocht met kandidaat-overnemers. In dit opzicht meldde zich ook ABO aan, de milieuconsultinggroep rond investeerder Frank De Palmenaer. ABO is opgezet in 1995 en ging meteen de markt op van de’ bodemsanering die toen sterk gestimuleerd werd door de Vlaamse overheid. ABO deed aan bodemonderzoek voor zowel particulieren als ondernemingen en groeide in al die jaren uit tot een bedrijf met vandaag 300 werknemers. In 2012 werd een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 31 miljoen euro.
ABO heef de raad van bestuur van Thenergo voorgesteld om een reverse takeover op te zetten. Hoeveel de Gentse onderneming nog wil betalen voor de aandelen-Thenergo is alsnog niet vrijgegeven. Het aandeel is in afwachting van meer duidelijkheid geschorst.
Voor de aandeelhouders van Thenergo is het verlies ongetwijfeld groot. Bij de onderscheiden financiële operaties werd destijds liefst 138 miljoen euro opgehaald. Buiten de participatie in Biocogen is alles weg.
Grote verliezers zijn al die jaren het Franse Theolia geweest, het Britse fonds Hestiun, het Nederlandse fonds AEK, de Boerenbond en de Vlaamse Investeringsmaatschappij (PMV) die vandaag nog altijd de enige grootste aandeelhouder is. PMV had Thenergo enkele maanden geleden ook nog een converteerbare lening toegestaan.