Huts klaagt België aan bij Europese Commissie

klaasFernand Huts, de topman van het Antwerpse havenbedrijf Katoennatie, klaagt de Belgische staat aan bij de Europese Commissie voor “het niet consequent naleven van de wet op de havenarbeid.”

Volgens Huts wordt het gelijkheidsprincipe geschonden: in het officieel omschreven havengebied laat het Belgisch postbedrijf bpost aan de Noorderlaan ambtenaren immers dezelfde taken uitvoeren als de logistieke bedienden van Katoennatie bij dochterbedrijf Logisport.

Rond die activiteiten bij Logisport is al maandenlang opschudding, omdat de vakbonden en minister van Werk Monica De Coninck eisen dat 850 logistieke bedienden worden vervangen door havenarbeiders. Huts deelde dit mee op een persconferentie, ondersteund met een show waarin Sinterklaas werd opgevoerd. Sinterklaas bedankte Huts voor het stipt aanleveren van de pakjes via Logisport en wil eventueel ook bemiddelen bij Monica De Coninck.

Fernand Huts laat de personeelsleden bij Logisport werken onder een bediendencontract. Het personeel sorteert, herverpakt en verdeelt er producten van e-commercebedrijven. Volgens de vakbonden moet bij Logisport echter de wet-Major over havenarbeid gevolgd worden omdat het gebouw van het bedrijf in het havengebied ligt.

Huts is van ordeel dat de werknemers bij Logisport geen havenarbeid verrichten. De baas van Katoennatie greep de gelegenheid nogmaals aan om te ageren tegen de wet-Major die door hem als ‘anachronistisch” werd bestempeld. De wet dateert overigens uit 1972.

Volgens de topman van Katoennatie heeft de sociale inspectie het overheidsbedrijf bpost al die tijd ongemoeid gelaten. Ondanks het feit dat het sorteer- en verdeelcentrum van de Belgische postonderneming hoe dan ook in het havengebied ligt. De vakbonden hadden van hun kant eerder al gemeld dat ze ook tegen bpost in het verweer zouden komen. Bpost werkt trouwens in de gebouwen van ex-GM en bevindt zich dus wel degelijk binnen de bewuste havenzone waarin alleen havenarbeiders zouden mogen werken?.

Huts heeft daarom klacht ingediend bij de Europese Commissie. Hij beticht de Belgische overheid ervan haar eigen overheidsbedrijf te bevoordelen. Enkele tijd geleden stelde Huts ook al dat hij een eerder geplande investering bij Logisport laat schrappen om het project bij voorkeur in Frankrijk, in Marseille uit te bouwen.

De Coninck

Ondertussen hebben minister van Werk Monica De Coninck en haar collega Jean-Pascal Labille van Overheidsbedrijven Logisport en Katoennatie officieel laten weten dat een overheidsbedrijf als bpost “inderdaad niet onder de wet-Major valt.” Dat is volgens Huts meteen een flagrante schending van het gelijkheidsbeginsel. Op vraag van de redactie heeft het kabinet De Coninck nog eens uitdrukkelijk herhaald dat “overheidsbedrijven niet onder de wet-Major vallen.” “Voor de rest nemen we acte van de initiatieven van mijnheer Huts.”

Huts gooit er nog dit tegenaan: de spoorwegmaatschappij NMBS werd destijds eveneens geconfronteerd met de vakbondseis om binnen de haven havenarbeiders te laten werken in plaats van gewone werknemers. Die eis werd dan wél gehonoreerd door de NMBS, toch ook een overheids bedrijf?.