Eoluz neemt nieuwe start

eoluzDe kaalslag in de sector van de zonnepanelen was biezonder pijnlijk. Verscheidene toonaangevende ondernemingen hebben het niet overleefd. Faillissementen waren legio. Ook Eoluz zag zijn omzet kelderen. Van 33 miljoen euro in 2011 naar nog maar 5 miljoen euro in 2012. Maar het bedrijf uit Kapellen staat nog altijd overeind. De twee vennoten, Bart Van den Branden en Jan Brouckaert zien vandaag zelfs nieuwe groeimogelijkheden.

Het waren effectief wilde jaren. Tientallen ondernemers gooiden zich op de markt van de zonne-energie en installeerden massaal veel panelen op de daken van particulieren en bedrijven. Het leek wel of heel Vlaanderen in korte tijd diende volgebouwd te worden. Het wilde subsidiesysteem zal daar uiteraard niet vreemd aan geweest zijn. De klanten installeerden zonnepanelen omwille van de lucratieve groenestroomcertificaten.

Bart Van den Branden en Jan Brouckaert hebben elkaar leren kennen in de tradingroom van Electrabel. Het waren de jaren dat de liberalisering van de energiemarkt ingezet werd. Ze zetten in dit opzicht in 2007 Eoluz op de rails en maakten de spectaculaire ontwikkelingen van de zonnepanelensector mee. Eoluz realiseerde in 2010 een omzet van 10 miljoen euro, in 2011 was dat zelfs 33 miljoen euro.

Ondertussen is de sector weer tot rust gekomen en kijken de overlevenden uit naar wat hen nog rest. Omdat Eoluz zich van begin af aan toegespitst heeft op industîële projecten en niet op de particuliere residentiële markt heeft het bedrijf de slag relatief goed overleefd. Het ging er weliswaar biezonder woelig aan toe maar uiteindelijk hebben de twee vennoten goed gekozen. Ze hebben hun vier medevennoten uitgekocht en proberen een nieuwe strategie voor hun bedrijf uit te tekenen.

Eoluz heeft nu onderhand zo’n 100 industriële installaties geplaatst. Vooral dan in Vlaanderen. “We gaan door op die lijn”, zegt Bart Van den Branden. “Maar we willen ondertussen ook andere inkomsten aanboren. Zo het permanent monitoren van operationele installaties. We volgen nu vanuit Kapellen zo’n 20 MWp aan geïnstalleerd vermogen bij onze klanten op.”

Een nieuwe business vindt het bedrijf ook in het technologisch verbeteren van installaties die al draaien. De technici van Eoluz slagen er doorgaans in om tot 10% meer rendement uit de panelen te halen. Soms zijn ze niet goed geclusterd bv. Of zijn er isolatiefouten.

Een derde alternatief vindt Eoluz in de uitbouw van lokale slimme netwerken. Het gaat dan vaak om de integratie van hernieuwbare energiesystemen met lokale productie, de uitbouw van laadsystemen, de opslag van energie enz.

Bart Van den Branden gelooft er echt in: “de bubble in onze sector is doorgeprikt, verscheidene cowboys hebben het moeten afleggen. De markt is in dit opzicht aan een herstel toe. Dat biedt de bedrijven die de kaalslag overleefd hebben nieuwe opportuniteiten. Nu gaat het echt wel om de energie zelf en niet langer om de groenestroomcertificaten. De ondernemingen willen de zonnepanelen nu echt wel afstellen op hun eigen verbruik. De prijzen zijn nu zo laag dat het weer interessant wordt om te investeren.”

Zonnepanelen zijn in dit opzicht een nieuwbouwproject geworden. Ze worden geïntegreerd in een langetermijnproject om duurzame energie te produceren. Van den Brande en Brouckaert zijn biezonder tevreden over de inbreng van het energieprestatiecertificaat dat gebouwen voortaan moeten hebben. De strenge normen zullen vanaf 1 januari e.k. zorgen voor de integratie van zonnepanelen en de markt op die manier structureel gezond maken.

Bij Eoluz werken 10 man.

5000 jobs

Bij de Federatie van de Zonne-energiebedrijven worden de moeilijkheden in de sector onderkend. “We hebbeb in enkele jaren tijd liefst 5000 jobs zien verdwijnen”, zegt voorzitter Alex Polfliet. “De verkoop is teruggevallen tot nog hooguit 4% van wat we tot voor kort nog elk jaar afzetten. Het aantal bedrijven is gedecimeerd.”

Toch is het vertrouwen ook bij de federatie hersteld. De inbreng van de zonnepanelen in de nieuwbouwsector kan een nieuwe impuls geven, heet het.