Een start-up lanceren is zeker niet evident. Daar komt nogal wat bij kijken. Zeker financieel. Cathy Gorrebeeck werkt voorlopig nog even verder als bediende bij het aircobedrijf Verlinden in Bornem. Ze mag ondertussen hopen dat haar dierenoppasdienst, Cat-Alicious uitgroeit tot een volwaardig bedrijf. Cat-Alicious werd onlangs door KBC bekroond als “het gat in de markt” voor de provincie Oost-Vlaanderen.
Cathy Gorrebeeck is wild van dieren. In eerste instantie van katten. Ze heeft er liefst negen. Op vakantie gaan, een weekeindje meepikken of gewoon d’r even uit springen zat er voor haar meestal niet in. Vandaar dat ze begon na te denken over hoe het wél kon. Met een dierenoppasdienst, was haar conclusie.
“In vier op de tien Belgische huisgezinnen leven huisdieren. Vooral honden en katten. We tellen er in België liefst 10 miljoen. Die dieren vragen nogal wat aandacht en oppas. Ik ben intensief op zoek gegaan naar systemen of projecten waarin die dieren ingebracht konden worden. Vandaag zijn dat meestal dierenpensions. Of de inbreng van buren, familieleden of kennissen. Dit zijn zeker geen optimale oplossingen. Dierenpensions zijn duur, de dieren komen er vaak gestresseerd van terug. Je kunt bovendien niet altijd een beroep doen op je buren of je vrienden.”
Vooral in de Verenigde Staten is petsitting, het verzorgen van huisdieren thuis al vele jaren ingeburgerd. Mensen gaan bij de eigenaars van huisdieren thuis langs, verzorgen de beestjes en doen zelfs nog wat kleine klusjes. Cathy Gorrebeeck zag meteen “het gat in de markt.” Waarom dus niet een eigen bedrijfje opzetten dat vanuit Sint Niklaas dieren thuis zou gaan verzorgen? Cat-Alicious was geboren. Cat: dat verwijst uiteraard naar Cathy zelf en naar de katten. Alicious: staat voor verknocht, liefdevol. Of : liefdevol dieren verzorgen dus.
Het ging sinds de opstart in 2012 allemaal razendsnel. Cathy Gorrebeeck werkt ondertussen met liefst 13 mensen die verspreid over heel Vlaanderen thuis dieren verzorgen. Tussen januari en augustus jl. liepen meer dan 200 reservaties binnen. Dat leidde tot een omzet van liefst 19.000 euro.
Hoe gaat Cat-Alicious nu in zijn werk?
Cathy Gorrebeeck: “Wij gaan op een afgesproken tijdperk even thuis bij de klant langs. Wij geven de dieren eten, verzorgen bv. de kattenbak of spelen even met de beestjes. Op aanvraag van de klant doen onze mensen ook enkele eenvoudige klusjes zoals de bloemen water geven, de brievenbus leeg maken of de vuilniszak buiten zetten. Op die manier staat het huis niet altijd “leeg” waardoor kandidaat-inbrekers wel even afgeschrikt worden.”
Hoeveel kost zo’n dienstverlening?
Cathy Gorrebeeck: “Wij rekenen voor een standaard bezoekje 8,50 euro aan. Wij blijven doorgaans 30 tot 45 minuten in huis. Wij verzorgen de dieren met hart en ziel. Kijk eens, 8,50 euro per bezoekje is echt niet heel veel. In een dierenpension betaal je makkelijk tot 100 euro per week. De dieren voelen zich bovendien ook veel beter wanneer ze in hun eigen omgeving kunnen blijven.”
U bent met uw start-up heel snel doorgebroken?
Cathy Gorrebeeck: “Wij hebben met de prijs van KBC flink wat publiciteit gekregen en we hebben ons netwerk dan ook heel snel kunnen uitbreiden over heel Vlaanderen. Wij zijn nu met z’n 13 en we zijn vertegenwoordigd in de meeste grote steden. Omdat nogal wat klanten geregeld lovende commentaren schrijven in ons gastenboek op de website kunnen potentiële klanten zien dat we zeker professioneel bezig zijn. Dat vertrouwen moet je effectief wel winnen. We willen niet overkomen als een troep schoolmeisjes die na de schooltijd even binnenwippen om de kat eten te geven. Het gaat ons om veel meer.”
Een eigen bedrijf opzetten kost normaal flink wat geld?
Cathy Gorrebeeck: “Wij hebben dat ook eens voor onszelf becijferd en we concludeerden dat je normaal toch zo’n 5600 euro nodig hebt. 3500 euro voor de constructie van een goede website bv. 250 euro voor een logo, 500 euro voor flyers in de buurt, 500 euro voor de verdeling van de flyers enz. Niet evident, zeker niet.”