Equinox moet het meer van bereide maaltijden hebben

equinoxEnkele recente schandalen in de vleessector wegen op de resultaten van het vleesbedrijf Equinox. Het bedrijf uit Wijnegem zag vooral zijn cijfers op de exportmarkt onder druk komen. “Gelukkig konden we verder doorgroeien op de Belgische markt,” zegt zaakvoerder Michel Peeters die het bedrijf leidt samen met zijn broer Paul.

Equinox is vooral bekend voor zijn paardenvlees. Het bedrijf verwerkt er elk jaar zo’n 10.000 ton van. Zowat 25% daarvan gaat in rookvlees en bereide maaltijden. In de brede regio rond Antwerpen is “perdje” een geliefd streekproduct dat nog altijd vlot verkoopt.

Equinox importeert het paardenvlees vooral uit Argentinië. Het gaat dan om het vlees van 5.000 tot 6.000 paarden per maand. Die worden geslacht in de wereldbekende slachterijen Lamar. GAIA beschuldigde Lamar er enkele tijd geleden van dat de paarden er op een dieronvriendelijke manier afgemaakt werd. Dat werd naderhand weerlegd. Bechuldigingen dat paardenvlees in plaats van rundvlees verwerkt werd in lasagna’s van enkele diepvriesbedrijven zorgden voor een nieuwe rel. Maar ook daar had Equinox helemaal niets mee te maken.

Het Argentijns paardenvlees wordt uitgebeend naar Wijnegem getransporteerd. Het zogenaamde voorvlees uit het voorste gdeelte van het paard komt in diepvriesblokken van 25 kilo. Het wordt vooral verwerkt in snacks, worst en stoofvlees. Equinox verwerkt zelf een gedeelte van het voorvlees maar verkoopt ook een groot deel verder door.

Het achtervlees wordt vacuümverpakt vervoerd per schip of per vliegtuig. Dat vlees is bestemd voor de versmarkt, voor de winkelketens en de slagerijen. Equinox verwerkt zelf een gedeelte van het geïmporteerde vlees tot rookvlees, het geroemde “perdje.” Het wordt in Wijnegem verpakt in consumentenporties.

Het recent fraudeschandaal met de lasagna heeft de activiteiten in Wijnegem voelbaar onder druk gezet. “Het ging om een schandaal met rundvlees en niet met paardenvlees,” protesteert Michel Peeters. De verkoop van Equinox kreeg niettemin klappen. Zeker in het buitenland. De Belgische markt hield goed stand, ging zelfs nog groeien. Paardenvlees is volgens Michel Peeters overigens best gezond. Het bevat minder vet, minder cholesterol en minder calorieën.

Michel en zijn broer Paul zijn er zich ondertussen wél bewust van dat de verkoop van paardenvlees op termijn geen groeisector is. In bepaalde markten kan het nu eenmaal niet lukken. Zeker niet in Groot-Brittannië. Ook Duitsland is moeilijk. “Wij diversifiëren onze activiteiten daarom naar andere markten”, zegt Michel Peeters. “Wij investeren doelgericht in bereide maaltijden bv. Vooral ons stoofvlees doet het uitstekend. Met rundsvlees inderdaad. Ook de verkoop van charcuterie geeft nog mogelijkheden.”

Equinox tekent vandaag voor een omzetcijfer van pakweg 40 miljoen euro. De onderneming werd destijds in 1948 opgezet in Anderlecht maar verhuisde in 1960 naar Antwerpen. Met La Coopé en Viazur heeft Equinox ook twee dochterondernemingen in Frankrijk. Het bedrijf stelt zo’n 50 mensen tewerk.