Ze zijn net een nieuw project op de Antwerpse Meir begonnen. De firma Verstraete Vanhecke uit Wilrijk gaat het geklasseerd gebouw restaureren waar nu de winkel van Puma in gehuisvest is. Verstraete Vanhecke heeft onderhand een uitstekende reputatie in restauratie- en renovatiewerken. Eerder waren de vaklui al aan de slag in de OLV-kathedraal en de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen, in de abdij van Heverlee en in het schaakcafé Greenwich in Brussel. De meest opvallende recente realisatie was de binnen- en buitenrestauratie van het Centraal Station in Antwerpen.
De noodzaak tot bezuinigingen waar de overheid toe gedwongen is weegt wel even op de onmiddellijke toekomstperspectieven van het bedrijf. Dit neemt niet weg dat gedelegeerd bestuurder Dirk Vanhecke van Verstraete Vanhecke best positief blijft bij de jongste ontwikkelingen. “Wij kijken vandaag niet langer 1,5 tot 2 jaar vooruit zoals vroeger. Vandaag is zes maanden al ver. Maar ons orderboek ziet er nog altijd vrij goed uit. Het mag dan wel problematisch heten dat de overheid sinds 2008 de voet op de rem moet zetten. Zeker omdat het doorgaans erg lang duurt vooraleer een restauratieproject doorheen de hele administratieve mallemolen geraakt is moet ik vrezen dat de druk op de markt nog wel een tijdje zal aanhouden. In afwachting gaan we intensief de markt op. We werken ook voor privé-investeerders.”
Verstraete Vanhecke heeft zijn roots in West-Vlaanderen. Leonard Verstraete zette in de 19de eeuw een eigen bouwfirma op in Roeselare. In het begin van de 20ste eeuw volgde een filiaal te Antwerpen, waar in 1960 de familie Vanhecke intrad . De groep wordt inmiddels voor 100% gecontroleerd door de familie Vanhecke. Aanvankelijk deed Verstraete Vanhecke zowel restauratie als ook nieuwbouw. Sinds het Europees Monumentenjaar in 1975 gaat de groep voluit voor restauratie en vanaf eind vorige eeuw zijn ze een belangrijke speler op de markt van de exclusieve interieurrenovaties.
In de loop van de jaren werden verscheidene bedrijven mee opgenomen in de groep. Zo Glaswerken Mortelmans, een bedrijf dat flink wat ervaring had in de restauratie van glas in lood en glasmozaïeken. Ook BTA (Building Treatments & Applications), een specialist in de bestrijding van zwammen en houtwormen. De schrijnwerkerij van Actua Interieur in Kontich was in 2012 de voorlopig laatste acquisitie. Het nieuwe binnenschrijnwerk en meubelwerk van Actua Interieur is de perfecte aanvulling bij de renovatieactiviteiten van Verstraete Vanhecke.
Met zowat 100 personeelsleden draait het bedrijf ondertussen vrij goed. “We zitten op het niveau van verleden jaar, het mag altijd iets beter.” Verstraete Vanhecke is ondertussen wél op zoek naar bijkomende projectleiders. “Het is altijd goed als de projectleider in de buurt van de eigenlijke werken woont. Wij zijn overigens actief over nagenoeg heel Vlaanderen.”
Ook een calculator en een hulpboekhouder mogen zich nog altijd gaan aanbieden in Wilrijk.