Wilrijk pionier voor Coca-Cola in PET-technologie

colaCoca-Cola heeft tijdens de afgelopen 13 jaar liefst 115 miljoen euro geïnvesteerd in zijn vestiging in Wilrijk. Er worden nu elk jaar zo’n 420 miljoen liter frisdrank aangemaakt. Coca-Cola Enterprises Belgium runt in Wilrijk zowel een productie-eenheid als een eigen distributievestiging.

Met 501 werknemers behoort Coca-Cola Enterprises tot een van de grote ondernemingen uit de brede regio. Het bedrijf werd opgericht in 1989 en produceert zowel Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca-Cola light, Fanta als Sprite. De productie loopt over vijf lijnen. Het gaat dan om vier lijnen met verschillende PET-flessen en een lijn voor glazen flessen. Het geautomatiseerde distributiecentrum stockeert het volume voor 900 vrachtwagens en laat elke dag 265 ritten maken. De actieradius loopt daarbij tot in Brussel.

Eva Lefèvre, directeur External Communication bij Coca-Cola Enterprises Belgium legt vooral de nadruk op de duurzaamheid die Coca-Cola in Wilrijk prioritair stelt. “Er worden grote inspanningen gedaan om de principes van duurzaam ondernemen ook in de praktijk te brengen”, stelt hij. Wilrijk blijkt in dit opzicht een heuse pioniersrol gespeeld te hebben op het vlak van duurzame PET-technologie. “In 2011 begon Wilrijk met een unieke en innovatieve PlantBottle-verpakking voor de 0,5 liter PET-fles. Deze fles wordt ter plaatse geproduceerd voor de Belgische markt en bevat 22% plastic vervaardigd uit plantaardige materialen zoals suikerriet. De PlantBottle-fles bestaat verder uit 25% gerecycleerde PET en is bovendien zelf voor 100% recycleerbaar. De nieuwe verpakking is in dit opzicht een grote stap in de richting van een kleinere CO2-voetafdruk. Er zijn minder fossiele grondstoffen nodig om de fles te maken. Omdat Wilrijk ook centraal ligt ten opzichte van de klanten blijft de transportafstand ook vrij beperkt. In België en Luxemburg bespaarden we op die manier zo’n 880 ton CO2 met de nieuwe flessen. Consumenten kunnen de PlantBottle verpakking herkennen aan de informatie en het nieuwe logo op de fles.”

Wilrijk is er bovendien in geslaagd om de verpakking van de 1,5l-PET-fles 5 gram lichter te maken. Dit levert nog eens een besparing op van 513 ton materiaal per jaar, het equivalent van 1210 ton CO2.

“Deze PET-technologieën liggen volledig in de lijn van de duurzame initiatieven die Coca-Cola neemt op het vlak van verpakking en recyclage. Ons hoofddoel is bovendien om tegen 2020 meer verpakking te recycleren dan we verbruiken.”

Ook lokale verankering is een gegeven dat mee de duurzaamheid van het productieproces moet versterken. “Coca-Cola Enterprises werkt zoveel mogelijk met lokale producten zoals water, suiker uit Tienen en CO2. 94% van de productie uit Wilrijk gaat trouwens naar lokale en nationale klanten.”

Coca-Cola Enterprises is als onderneming marktleider voor West-Europa in de productie en distributie van dranken. Het is bovendien een van de grootste onafhankelijke bottelaars van Coca-Cola wereldwijd. Het bedrijf telt 13.000 medewerkers en is actief in 7 Europese landen. Vanuit 17 productiesites worden 170 miljoen klanten bediend. In 2012 werden 12 miljard flesjes en blokjes verkocht. De omzet steeg tot 8,1 miljard euro.

Per dag worden in België meer dan 10 miljoen drankjes uit het assortiment geserveerd. Het gaat om Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Aquarius, Nalu, Burn, Minute Maid, Nestea, Nordic Mist, Chaudfontaine, Capri-Sun en Monster.