Antwerpse fabriek wordt hoeksteen van EuroChem

eurochemHet Russische meststoffenbedrijf EuroChem heeft al 30 extra mensen in dienst genomen voor zijn Antwerpse site. De groep nam anderhalf jaar geleden de meststoffentak van BASF over in Antwerpen. Het bedrijf vormt onderhand de kern van de doelgerichte langetermijnvisie die de Russen aanhouden.

Toen BASF destijds de verkoop van de meststoffendivisie aankondigde ging er even een huiver doorheen het personeelsbestand van de fabriek in Antwerpen. Het Duitse chemieconcern had eerder al laten blijken dat de productie van meststoffen niet langer tot de kernactiviteiten van de groep behoorde. De personeelsleden van de Antwerpse meststoffenbedrijven vreesden dat ze het kind van de rekening zouden worden. Ook toen de verkoopstransactie met EuroChem bekend gemaakt werd dachten de werknemers dat ze de sigaar waren. De Russen zouden de technologie uit de fabrieken halen en de site na verloop van tijd sluiten, heette het.

Sinds enkele maanden is duidelijk geworden dat EuroChem echt wel grote plannen heeft met zijn Antwerpse acquisitie. De vestiging aan de Schelde past perfect in de verticale integratiestrategie van de Russen die daarbij zowel grondstoffen, een eigen gasveld, schepen, spoorwegwagons als onderhouds- en hersteldiensten omvat. Of: de juist uitgelanceerde supply chain van de grondstof tot het eindproduct.

Eurochem is het werk van de Russische industrieel Andreij Melnitsjenko die destijds in de jaren ’90 een van de grootste Russische privé-banken opzette en van daaruit verscheidene industriële activiteiten ontplooide. Daaronder ook Eurochem dat de Rusische industrieel nog steeds voor 92% in eigen portefeuille heeft. Er zouden plannen bestaan om de meststoffengroep eerlang te laten noteren op de beurs van Londen. Eurochem tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 5,4 miljard euro en telt 20.000 werknemers.

Ondertussen is ook in Antwerpen de rust teruggekeerd. De ex-werknemers van BASF zijn allemaal opgenomen binnen het nieuwe bedrijf. In de verdere uitbouw van de fabriek zijn trouwens al 30 extra mensen in dienst genomen. De vestiging wordt nu geleid door de Philip Dejongh. In een interview met het weekblad Trends heeft Dejongh veel woorden van lof voor zijn nieuwe werkgever. Zelfs een ex-werknemer van BASF zegt hij “dat de Russen duidelijk weten waar ze naartoe willen. Ze willen groot worden in meststoffen, wat voor ons een enorme verademing is na 15 jaar bij BASF geen kernactiviteit meer te zijn geweest. (..). Ik geloof enorm in de toekomst. Omwille van het wereldvoedselvraagstuk. We zijn vandaag met 7 miljard mensen, morgen met M9. Dat, samen met onze veranderende voedselpatronen betekent dat we veel meer landbouwgewassen moeten genereren. Wij leveren daar de sleutel voor.”

Voetbal

Gisteren is een voetbalploeg van Eurochem in Antwerpen naar Belorechensk gevlogen voor een internationaal tornooi tegen 12 teams die zijn afgevaardigd door andere filialen van de groep. De Antwerpse voetballers maken dankzij dit tornooi niet enkel kennis met het land waar hun moederbedrijf gevestigd is, ze ontmoeten er ook voor de eerste keer hun Russische en Litouwse collega’s.

Sport wordt hoog in het vaandel gedragen door EuroChem. Het bedrijf nodigde eerder al een Antwerps ijshockey jeugdteam uit naar Rusland.

“We nemen het in Belorechensk op tegen ploegen uit Litouwen en uit alle uithoeken van Rusland,” zegt Stijn Dieusaert, head of services bij EuroChem in Antwerpen. “Alle spelers zijn werknemers bij EuroChem, dus eigenlijk kruisen we de degens met onze collega’s. We hopen dat er vriendschappen zullen ontstaan tussen ons en de andere spelers, maar die zullen moeten wachten tot de wedstrijden zijn gespeeld.”

Verwant en interessant: