Aandeelhouders beslissen over toekomst Sucraf

kronackerVandaag wordt beslist over de toekomst van de Antwerpse plantageholding Sucraf. Sucraf is samen met Sipef (Schoten) een van de laatste kroonjuwelen uit de rijke Belgische koloniale geschiedenis in het voormalige Congo. Het eigen vermogen van Sucraf is negatief geworden en dan moeten de aandeelhouders op een algemene vergadering beslissen over het al dan niet verderzetten van de activiteiten.

Sucraf leidt al vele jaren een roemloos bestaan. Het enige actief van de holding uit Berchem is vandaag de suikerrietplantage Sucrerie de Kiliba (Sucki) doch daar wordt al jaren niet meer gewerkt. De kwekerij is totaal verwaarloosd, de 600 werknemers zijn ontslagen en recent werden zelfs enkele gebouwen geplunderd. De school van de plantage is daarom gesloten en het hele fabrieksterrein is verboden domein verklaard.

Het management van Sucraf heeft al geruime tijd gepoogd om duidelijkheid te krijgen over de toekomst. Van de kant van de Congolese overheid komt evenwel geen medewerking. Congo is met 33% van de aandelen de mede-aandeelhouder in Sucraf. Suiker Export, de vennootschap rond de Antwerpse familie Kronacker is met 19% de referentie-aandeelhouder van de maatschappij. De Indiase handelsmaatschappij Kotecha bezit 34% van de aandelen.

Voorzitter Paul Kronacker is enkele tijd terug persoonlijk naar Congo gevlogen om zich ter plaatse te vergewissen van de toestand. Hij kon er evenwel geen zicht krijgen op de ontwikkelingen. Er kwam geen medewerking van de Congolese overheid. Tijdens een statutaire vergadering van de plantage kwam de vertegenwoordiger van de Congolese staat niet eens opdagen.

Het is meteen aan de aandeelhouders te beslissen over wat er nu dient te gebeuren. De raad van bestuur heeft eerder al de waarde van het belang van Sucraf in de plantage gereduceerd tot 1 symbolische euro. Voor een vordering van Sucraf op de plantage die eind 2011 0,89 miljoen euro bedroeg is een provisie aangelegd. Beide maatregelen hebben ertoe geleid dat Sucraf over het boekjaar 2012 opnieuw een verlies zou incasseren van 1,6 miljoen euro. Het eigen vermogen van de onderneming is daardoor 1,6 miljoen negatief geworden. Volgens artikel 633 van het wetboek van de vennootschappen moet daarom opgetreden worden. De ontbinding van de vennootschap lijkt daardoor niet veraf meer.