Veel enthousiasme voor nieuwe Depot Cadix

glazen huisProjectontwikkelaar UrbanCapitalGroup begint in Antwerpen met de bouw van het nieuwe wooncomplex Depot Cadix. Het gaat om een duurzaam en enegiezuinig project in de Cadixwijk. De stad Antwerpen speelt perfect in op de onderneming en bouwt de infrastructuur met duurzame materialen en veel groen.

De nieuwe Cadixwijk aan het Eilandje en de oude haven moet voor de stad Antwerpen en Vlaanderen hét visitekaartje worden van energiezuinig bouwen met duurzame materialen. Het Antwerpse stadsbestuur is biezonder ambitieus voor deze voorbeeldbuurt en gaf groen licht voor de ontwikkeling van een duurzame woonomgeving die sterk gericht is op ecologie en energie-efficiëntie.

De Cadixwijk ligt in het zuidelijke deel van het Eilandje en wordt uitgebouwd tot een levendige stadswijk aan het water. De wijk is genoemd naar de Spaanse havenstad Cadiz. De naam werd verbasterd tot Cadix. Antwerpen voerde vanuit Cadiz specerijen in en sloeg die op in pakhuizen in de buurt.

UrbanCapitalGroup start in de Madrasstraat met de bouw van zes gezinswoningen, 20 appartementen, twee penthouses en twee handelsruimtes. Het wooncomplex kreeg de naam Depot Cadix en bestaat uit twee grote gebouwen.

In Depot Cadix komen duurzaamheid, design en technologie samen. De twee woonblokken worden immers opgetrokken volgens de passiefstandaarden. Alle woningen en appartementen hebben daarbij een e-peil dat lager ligt dan e40. De bewoners van het depot zullen dus een heel lage energiefactuur betalen.

De UrbanCapitalGroup is opgezet door de families Caes en Dewaegenaere. Inge Caes is commercieel directeur van de groep. De groep is zo’n tien jaar actief op de markt en heeft al verscheidene toonaangevende projecten afgewerkt. Zo oa. het Glazen Huis in wat ooit het bekendste kraakpand van Antwerpen was, de vroegere zetel van het bedrijf Van Ommeren. “De wijk zal als Cadix zijn gelijke in Vlaanderen niet kennen”, zegt ze. “Het is een voorbeeld van toekomstig duurzaam wonen. Wat men vroeger betaalde voor één maand energieverbruik zal men nu betalen voor een heel jaar. De terugverdiendtijd van deze huizen en appartementen is dan ook gigantisch. De eigenaars genieten bovendien ook nog eens van een belastingvoordeel want elk appartement of woning met een e-peil onder de e-40 geniet van een fiscale korting op de onroerende voorheffing voor een periode van 10 jaar.”

Enkele duurzame ingrepen: regen en grijswater worden opgevangen en gebruikt voor de toiletten en de buitenkraantjes. Een algemene aan- en uitknop in de woningen voorkomt elektriciteitsverslling net zoals een energiemonitoringsysteem en een centrale stookplaats met warmtewisselaar. Het complex is voorzien van driedubbele beglazing. Een energiezuinig ventilatiesysteem zorgt bovendien voor een optimaal binnenklimaat. Fotovoltaïsche cellen op het dak van de blokken zetten het zonlicht om in energie voor de gemeenschappelijke ruimtes.

Het ontwerp van het complex is geïnspireerd op de pakhuisarchitectuur. Het wordt opgetrokken in donkergrijze baksteen en hout met uitspringende ramen in de monumentale gevel. Het complex is het resultaat van de synergie tussen de UrbanCapitalGroup, het architectenbureau Crepin Binst Architecture, het ontwerkteam evr-Architecten en het ingenieursbureau/energiespeicalist Cenergie.

De eigenlijke bouwwerken worden opgestart in de komende herfst. De appartementen en de huizen worden binnen de 18 maanden opgeleverd. “De belangstelling is groot” zegt Inge Caes nog. “We hebben de promotie nog niet eens opgestart en we hebben al drie appartementen verkocht.”

De prijzen voor de appartementen in Depot Cadix variêren van 135.000 euro tot 450.000 euro voor de penthouses. De woningen zullen 370.000 tot 425.000 euro kosten.