Chemie plaatst nieuw schot voor de boeg

BASFDe chemiesector heeft nog maar eens een scherp schot voor de boeg van de overheid geplaatst. De ontwikkelingen met schaliegas en schalie-olie in de Verenigde Staten zadelen ons met een extra concurrentienadeel van 1 miljard euro op, zei Frank Coenen, de voorzitter van Essenscia en tevens CEO van Tessenderlo Chemie. Coenen dreigde er ditmaal mee dat een aantal bedrijven “het land wel eens zouden moeten verlaten.” Dat dreigement werd nog nooit eerder uitgesproken.

Het jaarverslag van de Belgische chemiesector is traditioneel de aanzet tot een ernstige bedenkingen met betrekking tot de toekomst van de 800 bedrijven in dit land. In het verleden hamerden de chemiebedrijven geregeld op de dreigende loonkostenhandicap waardoor de Belgische chemiebedrijven uit de markt geprezen worden. Die toestand is ondertussen nog altijd niet verholpen. De loonkost van een Belgische chemiewerknemer ligt vandaag bv. 27% hoger dan die van een Duitse collega.

Frank Coenen had het ditmaal vooral om de dreigende explosie van de energieprijzen. Dit was eerder ook al het geval maar de snelle ontwikkelingen op het vlak van schaliegas en schalie-olie leiden ertoe dat de Belgische chemiebedrijven hun gas op termijn heel wat duurder zullen betalen dan hun concurrenten. Coenen had het over een extra handicap van ineens 1 miljard euro.

Daar komt de stijgende meerkost van de hernieuwbare energie nog eens bovenop. Essenscia vraagt in dit opzicht een dringende plafonnering van de meerkost bij de productie van offshore windenergie.

De scherpe discussie om de energieprijzen komt er op het moment dat België zijn kerncentrales gafaseerd gaat sluiten en centrales op steenkool geen kans krijgen.

Coenen gooide er ook nog eens de fiscale problematiek bovenop. De onzekerheid met betrekking tot de notionele intrestaftrek ondermijnt het investeringsvertrouwen, zei hij.

De Belgische chemiesector realiseerde verleden jaar een omzet van 61,1 miljard euro, een absoluut record. De prestaties van de onderscheiden sectoren liggen evenwel ver uiteen. Zo hebben de rubberindustrie, de kunststofverwerking en de verf- en de inktproducenten het niet zo best gedaan. De omzet daalde met 7%. De farma daarentegen kon afsluiten met een omzetverbetering van liefst 11%.