ConSept brengt de fuel cell naar uw huis

fuel cellHet bouwbedrijf ConSept uit Schilde rijdt al vele jaren een eigen koers. Met de installatie van de eerste huishoudelijke energie-installatie gebaseerd op fuel cell technologie claimt het bedrijf een nieuwe heuse primeur. “In het verleden werden al installaties op waterstof geplaatst in grote gebouwen maar het gaat ditmaal om een installatie die de waterstof zelf producert uit gewoon aardgas of biogas en direcct omzet in stroom in een particuliere woning”, zegt Raoul Dirckx.

De installatie BlueGEN+ warmtepomp die ConSept onderhand helemaal uitbouwde en testte is afkomstig van het Duits/Australische Ceramic Fuel Cells gecombineerd met een buffertank en appendages van Weishaupt.  “Wij oriënteren ons als bouwbedrijf al vele jaren naar groene en milieuvriendelijke concepten”, zegt Raoul Dirckx. “Zo gaan wij altijd standaard voor vloerverwarming, centrale ventilatiesystemen en totale autonomie op het vlak van water. Wij zijn bezig geweest met zonnepanelen en windenergie. In de brandstoffuel-technologie hebben wij een nieuwe uitdaging gevonden. In die mate dat wij die fuel cells nu voor het eerst ook in een privéwoning kunnen plaatsen. Met succes. De onderhand uitgebouwde installatie doet het uitstekend.”

BlueGEN  garandeert een productie tot maximum 13.000 kWh elektriciteit op jaarbasis en 5000 kWh aan warm water. Op het vlak van stroomvoorziening is dit voor een gemiddelde woning beslist tot twee derde te veel. Vandaar de idee ook dat de installatie van fuel cells de aanzet kan zijn tot clustervorming. “We zouden hele wijken autonomie kunnen garanderen op het vlak van stroom en warm water.”

Merkwaardig nog: de installatie zelf is niet groter dan een gewone wasmachine.

De technologie van BlueGEN is in die mate revolutionair dat  de stroomproductie gerealiseerd wordt via een chemisch proces. Er zijn dus geen bewegende delen.  Slijtage is dus veel geringer dan bij conventionele WKK’s.  Enkel de fuel cell zelf moet na een aantal jaren vervangen worden.

De installatie is nog niet goedkoop.  “Vanaf 21.000 euro. Maar het gaat erom dat je die prijs concreet binnen eenzelfde gebouw met drie kunt delen en dat je de kostprijs duurzaam  kunt terugverdienen. Daarbij wordt jaarlijks tot 5 ton CO2 bespaard.”

Die fuel cell technologie staat nog in haar kinderschoenen? “De technologie bestaat de facto al vele jaren. Ze werd echter nooit toegepast op huishoudelijk vlak. Het Amerikaans leger heeft evenwel al lang standaard containers die een hele basis van stroom en warm water kunnen voorzien.”

ConSept tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 1 miljoen euro.