Kris Claes Voka Limburg

Boerenjaar voor Limburg, maar dan…

Is de toekomst van de Limburgse economie rooskleurig? Tot en met 15 maart 2020 zag het er heel goed uit. Volgens de Toekomstindicator van Voka Limburg kende onze provincie in 2019 ‘een boerenjaar’. Met enkele werkpunten, dat spreekt voor zich. Wat er ook van zij, alle voorspellingen over de toekomst zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis ‘onder voorbehoud’. Zelfs Voka Limburg weet dus niet of we onze inhaalbeweging op vlak van talent, innovatie en internationalisatie zullen kunnen aanhouden.

In een omvangrijke studie gaat Voka Limburg jaarlijks op zoek naar de pijnpunten en opportuniteiten voor de Limburgse economie. De 3 parameters die hiervoor in aanmerking worden genomen, met name talent, innovatie en internationalisatie, worden geëvalueerd en vervolgens gebundeld in een lijvig rapport: de Toekomstindicator. In de editie 2020, die maandag in Hasselt werd voorgesteld, staat te lezen dat Limburg op goede weg is om de achterstand ten opzichte van Vlaanderen weg te werken. Zegt directeur Belangenbehartiging, Kris Claes, over:

– Talent: “De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt blijft in stand. Daarnaast kunnen we in Limburg slechts 70% van de uittreders opvangen met jonge intreders. Het onderwijs moet dus optimaal presteren om de vergrijzing enigszins op te vangen. In de STEM-opleidingen lukt dit meer dan aardig. Een tegengesteld effect is te zien in BSO- en TSO-richtingen waar maar liefst 17% minder Limburgse jongeren voor kozen in 2019 in vergelijking met 2010. En ook het het Limburgs aandeel studenten hoger onderwijs zakt…”

– Innovatie: “Op vlak van innovatie scoort Limburg prima. Dat leiden we af aan parameters zoals het recordaantal starters (2019), de Vlaio-innovatiesteun en het aantal octrooi-aanvragen. Willen we echter aansluiten bij de Europese topregio’s, is er nog een grote extra inspanning nodig.”

– Internationalisatie: “Met 26.669 exportcertificaten die samen 1,2 miljard euro vertegenwoordigen, was het belang van de export groter dan ooit. De totale uitvoer was goed voor maar liefst 18 miljard euro. Het aantal buitenlandse investeringen (37) lag in 2019 eveneens historisch hoog. Allemaal heel erg mooi, maar desondanks blijft het verschil met Vlaanderen erg groot.

Kris Claes (foto) waarschuwt evenwel voor de gevolgen van de coronacrisis: “We spreken nu over de bevindingen van 2019, die door de actuele situatie aan veel veranderingen onderhevig zijn. De toekomst oogt dus minder fraai dat we op basis van het rapport 2019 kunnen concluderen.”

Op basis van dit alles heeft Voka Limburg 15 aanbevelingen geformuleerd die moeten zorgen voor een duurzame groei van 2%, en dit tien jaar lang. Zoals daar zijn: buitenlandse investeerders aantrekken en de beroepsmogelijkheden tegen vergunningen inperken, inactieven activeren, het 5G-netwerk uitrollen, de UHasselt uitbreiden, enzovoort.

De aanwezige beleidsmakers, zoals Vlaams minister Lydia Peeters en gedeputeerde van Economie Tom Vandeput beloofden alvast om binnen hun bevoegdheidsdomein de aanbevelingen van Voka Limburg ter harte te nemen. Ook kersvers gouverneur Jos Lantmeeters zegde zijn steun toe.