pb160427-Ronnie-Leten-300×300

Leten en Leten kruipen in de pen

Ronnie Leten (Ericsson/SKF/…) en Johann Leten (Voka Limburg) delen niet alleen hun achternaam, maar ook hun visie op de ontwikkeling van de economie. In een opiniestuk wijzen ze op de noodzaak van digitalisering om de coronacrisis te kunnen overwinnen.

“Doorheen de geschiedenis is verandering zowat de enige constante”, stellen Leten en Leten. “En toch breekt het angstzweet bij velen al uit bij de gedachte alleen al. We zijn opgegroeid met de idee dat in deze wereld de wet van de sterkste geldt. Die bubbel moeten we doorprikken. Het zijn niet de sterksten, maar wel degenen met het grootste aanpassingsvermogen die overleven.”

“Vandaag moeten we als maatschappij alles op alles zetten om de tweede golf aan besmettingen te beperken en een derde golf te vermijden”, aldus het duo. “De klassieke vuistregels blijven hiervoor cruciaal om de verspreiding van het virus in te dijken. Toch moeten wij ook nu reeds durven inzetten op meer gedigitaliseerde methodes. Met een verregaande digitalisering had de zorg immers veiliger én efficiënter georganiseerd kunnen worden. Maar ook buiten de zorg zijn de mogelijkheden legio. Denk maar aan de IT- en entertainmentsector, aan slimme mobiliteitsoplossingen en controle van machines op afstand.”

Een pluim
“Deze snelle digitale omslag nu maken, geldt als een levensverzekering voor onze maatschappij”, vinden Ronnie en Johann. “En dat mag gerust ook letterlijk genomen worden. De nood aan digitalisering zal toenemen. De bedrijfswereld heeft de digitalisering omarmd en geldt als leidend voorbeeld. De crisis zorgde ervoor dat heel wat ondernemingen digitalisatieprocessen versneld uitvoerden. Onze bedrijven en hun medewerkers verdienen dan ook absoluut een pluim voor de flexibiliteit die ze hierbij aan de dag legden. Het is nu aan ons allemaal om nog te versnellen en zeker niet terug te grijpen naar de zekerheden uit het verleden, maar op de ingeslagen weg verder te gaan en digitalisering als maatschappij te omarmen.”

“Dit is noodzakelijk om zowel onze economie als samenleving te versterken. Terug aanpikken op het niveau van voor de crisis is immers geen optie. We moéten groeien om onze overheidsschuld te verlagen, maar ook om ons welvaartsniveau op peil te houden. Groeien kan door kapitaal en/of arbeid te doen stijgen. Laat dat nu net twee zaken zijn waar we geen overschot aan hebben. De oplossing ligt dan ook in het efficiënter inzetten van de middelen die we hebben. Enter digitalisering. Niet als een doel op zich, maar als middel om ons klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen.”

Openstaan voor verandering
En het duo gaat voort: “Digitalisering is bovendien niets exclusief voor bedrijven, net zoals het niets exclusief voor burgers is. Om dit te realiseren is een breed draagvlak noodzakelijk waar we als samenleving naar moeten streven.. Bij bedrijven, burgers én politici. Wanneer we onze samenleving willen transformeren, moet iedereen ook verantwoordelijkheid durven opnemen. Bedrijven moet in eigen boezem kijken en processen in vraag stellen. Burgers moeten dan weer aanvaarden dat de nood aan skills verandert. Men zal morgen andere vaardigheden nodig hebben dan vandaag. Enkel door open te staan voor verandering en opleidingskansen te grijpen, wordt werkzekerheid gewaarborgd én verkleint het risico op ongelijkheid. Daarnaast hebben ook de overheden hun rol te spelen. Het uitblijven van een 5G-netwerk maakt duidelijk dat dit nog te weinig gebeurt. Hier zonder dreigt onze competitiviteit immers verder te verzwakken. Dit leidt tot minder investeringen, meer werkloosheid en finaal tot een gebrek aan middelen voor zij die het het hardst nodig hebben.”

Hand aan de ploeg
En ze besluiten: “Zowel overheden, bedrijven als burgers moeten samen overtuigd worden van digitalisering als basis voor gezonde groei. Laat ons dit momentum aangrijpen om technologie écht in de armen te sluiten en zo onze samenleving structureel aan te passen. We hebben deze jump-start nodig om ook in de toekomst concurrentieel te zijn. De tegengestelde belangen van burgers en bedrijven zijn imaginair. Groei moet er voor iedereen zijn. Groei die niet enkel betrekking heeft op ons economisch stelsel, maar ook op onze welvaart en het welzijn. Enkel wanneer iedereen de schouders onder een transformatieproject zet, kunnen we dit als maatschappij realiseren. Een herziening van het maatschappelijk model is dan ook onvermijdelijk. Hoe het nieuwe model er idealiter uitziet, beschreven we vanuit Voka in ons transformatieplan. Een gemeenschappelijk doel zonder de klassieke tegenstellingen, maar met wins voor álle stakeholders, vormt hierbij de basis. Het wordt tijd dat we de hand aan de ploeg slaan!”