leten-j-300×200

Relance van economie geeft hoop (en goede cijfers)

De geleidelijke herstart van de economie heeft vorige maand geleid tot beslissingen die eerder waren uitgesteld. Starters durfden de sprong wagen (+29,5%), vacatures werden opnieuw opengesteld (+42%) en personenwagens werden massaal ingeschreven (+53%). Ook de export hervatte (+20%) en de bouw bleef stabiel op een hoog niveau, zo blijkt uit de Conjunctuurbarometer van Voka Limburg.

Na de forse klappen die de Limburgse economie sinds half maart te verwerken kreeg, werden er in juni hoopvolle tekenen van herstel waargenomen. “We zien terug een lichte heropleving in verschillende sectoren, waaronder de voor Limburg zo belangrijke export”, stelt Johann Leten. “De bodem lijkt bereikt, maar het blijft alle hens aan dek om erger te voorkomen gezien de extreme snelheid waarmee onze economie omlaag werd gezogen door corona. Het destructieve karakter van deze crisis overschrijdt nu al ruimschoots de gevolgen van de financiële crisis die we enkele jaren geleden moesten ondergaan.”

Waar zijn de indicaties van herstel merkbaar? “De stijging van de exportattesten (+20%) en exportwaarden (+23%), is bemoedigend”, aldus Leten. “In juni lag bovendien het totaal aantal inschrijvingen voor voertuigen 46,6% hoger dan in mei. De sterkste groei lag bij de personenwagens (+53,6%), de opliggers vielen sterk terug (-40%). We merken tevens dat het aantal starters voor het eerst sinds de coronacrisis toeneemt. In juni 2020 lag het aantal zelfs bijna een derde (29,6%) hoger dan juni 2019. Of het gaat om uitgesteld gedrag van mensen die in maart, april en mei de stap niet durfden zetten, zal in de komende maanden blijken.”

De relance van de economie heeft er bovendien voor gezorgd dat er opnieuw vacatures werden uitgeschreven (+42%). Dat is een trendbreuk sinds de uitbraak van corona. De relance heeft (tijdelijk?) gezorgd voor meer vertrouwen bij ondernemers.

Extra steun: nu!
Gezien de nieuwe maatregelen om een tweede golf te vermijden, vraagt Voka Limburg bijkomende ondersteuning voor een aantal sterk getroffen sectoren. “Reizen, events, beurzen, horeca,… voor hen ziet de situatie er slecht uit”, aldus Johann Leten. “De overheid moet spoedig een reddingsplan uitdokteren.”

Sociale contacten beperken, niet de economie
Leten wijst er tot slot fijntjes op dat de relance van de economie de gezondheid niet extra heeft bedreigd. “Integendeel, in die periode zijn de besmettingen verder afgenomen. Het is duidelijk dat de nieuwe opstoot van het virus in de privésfeer moet worden gezocht. Vandaar ook onze vraag aan de Nationale Veiligheidsraad om de beperkende maatregelen op de sociale contacten te richten en de economie draaiende te houden. Een nieuwe lockdown zou voor 1/4 bedrijven de doodsteek betekenen en dan is de ramp compleet.”