Jos De Wachter, advocaat en burgerlijk ingenieur, kent iets van virussen. Althans van de soort die je al eens op je computer aantreft. Maar daar is de hysterie iets minder groot rond, vindt de jurist van PAQT Advocaten. Zijn mening:
“In de carnavalstoet passeerde vorige week nog een humoristisch verwijzing naar het bekende bier, maar met het corona-virus is het lachen ons stilaan vergaan. Was er tot voor kort nog enige animo, dan leest men nu hoe mensen zich toch beginnen klaar te maken om hét virus te bestrijden. En dat is goed en nodig, maar hebben we de juiste focus?
Ik beken: ik ken weinig tot niets van het corona-virus, of toch niet meer dan wat Google mij leert. Over die andere virussen, ‘de computervirussen’, die eveneens het nieuws beheersen, durf ik mij wel uit te spreken. En er zijn wel wat gelijkenissen.”
“Eén zaak is sinds vorige deze week duidelijk: virussen kunnen onze economie best wat schade toebrengen. De beurzen kenden sinds jaren niet meer zo een dieptepunt. Op dat vlak zijn het corona-virus en computervirussen alvast gelijk: ze hebben een potentieel om snel te verspreiden en ernstige schade toe te brengen. Vraag maar eens aan de getroffen bedrijven: De afgelopen maanden is het rijtje lang geworden, zeer lang.
Mij overkomt het niet is een vaak gehoorde reactie. Gelukkig is de met het corona-virus besmette populatie volgens de WHO nog maar zo’n 0,002% van de wereldbevolking. En toch, als een kennis is gaan skiën naar Italië voelt de epidemie al akelig dichtbij. Wat computervirussen betreft, daar lopen de percentages al lang in de dubbele cijfers. Met statistieken van besmettingen ver boven de 10 % is een houding ‘mij overkomt het niet’ best te vermijden.”
“Beide virustypes veroorzaken soms enige vorm van paniek. Nochtans, we kunnen ons voorbereiden en beschermen: Niet meer reizen of niet meer op het internet? Mondmaskers dragen of een firewall opzetten? Ontsmetten met alcoholgel of de virusscanner voortdurend laten draaien? Alleen, zijn het de juiste en de enige goede maatregelen?
Dokters genieten volgens de vertrouwensbarometer nog steeds meer dan 85% vertrouwen. De meeste mensen vertrouwen gelukkig wel op onze experten. De overheid gelukkig ook.
Maar als het op informatieveiligheid en cyber security aankomt, zijn we blijkbaar minder voorzichtig en wordt misschien minder snel een deskundige ingeschakeld.”
“Nochtans is een spuitje niet voldoende, maar dienen ondernemingen veel meer aandacht te besteden aan preventie. Is uw onderneming, vereniging of club eigenlijk planmatig bezig rond informatieveiligheid? Zijn uw bedrijfsgeheimen beschermd? Heeft u zich doordacht voorbereid? Zijn uw overeenkomsten met uw IT-leverancier in orde? Wie is aansprakelijk bij een crash van uw IT systeem? Gaat u na wie wel en wie niet bepaalde gevoelige informatie mag raadplegen in uw organisatie? En als het fout gaat: weet u wie u gaat contacteren als u een ‘symptoom’ vaststelt?”
En hij besluit: “Sensibilisering in IT is stijgende, zeker de laatste maanden. Maar de crisis in informatiebeveiliging is al lang uitgebroken en er is geen zomer om het virus stil te leggen. Tijd voor de volgende stap: verbeter nu uw paraatheid.”