catherine dreesen patent

Da’s erover! Goederenwaarde overschrijdt miljard

De goederenwaarde van de verre export van Limburgse bedrijven gaat voor de eerste keer over de grens van één miljard euro. “Dat is een historische prestatie”, zegt Cathérine Dreesen, directeur Internationalisatie en Innovatie bij Voka Limburg. Ook het aantal uitgereikte oorsprongscertificaten groeide in 2019 met 5,2% en breekt eveneens een record.

Voka Limburg reikte vorig jaar 25.738 oorsprongscertificaten uit die samen een goederenwaarde hebben van 1.196.365.005,80 euro. Zo’n document bewijst in welk land een product of de goederen in kwestie werden gefabriceerd. In vergelijking met vorig jaar steeg het aan oorsprongscertificaten met 5,2%, de goederenwaarde steeg met 20,7%. In 2019 werd vanuit Limburg naar een totaal van 158 landen geëxporteerd, nieuwkomers zijn onder meer Botswana, Martinique en Curaçao.

Net als vorig jaar voert Turkije op basis van goederenwaarde de lijst aan van topbestemmingen voor verre export. Opvallend is overigens dat het land zijn koppositie versterkt met bijna 9% meer export vanuit onze provincie. Verder in de top 3 doen China en Rusland haasje over zonder significante verschillen.

Brexit

Maar wereldwijd zien we een trend. Zo wordt bijna 74% van de wereldhandel vandaag gevat door ‘handelsrestrictieve maatregelen’, terwijl dat in 2009 nog maar 40% was. Cathérine Dreesen: “In feite is de Brexit het beste voorbeeld van die evolutie. Zonder handelsakkoord zal het land ook in dit lijstje van verre export belanden. Dat heeft een wezenlijke impact op administratie en douaneformaliteiten, mogelijks op het vlak van oorsprongscertificaten. Daarom blijven we herhalen: heb je geen ervaring met verre export, wees dan zeker voldoende voorbereid.”

Limburgs bier

Het type goederen dat naar Turkije wordt geëxporteerd is heel divers. De topsectoren zitten in chemie, transportmiddelen en machines. De belangrijkste goederen die uitgevoerd worden naar Rusland zijn onder andere onderdelen voor transportmiddelen en industriële toepassingen. De type sectoren die het in China goed doen, zijn zeer divers. Het Limburgse bier is in elk geval nog steeds een koploper.

Diensten
Ook de Vlaamse dienstenexport is fors gestegen. “Vlaanderen heeft nog heel wat potentieel op het vlak van telecommunicatie, informatica en technische diensten”, zegt Dreesen. “Dienstverleners in deze sectoren zijn vaak ‘micronationals’ of ‘born globals’, relatief kleine bedrijven die toch zeer internationaal actief zijn. Zij hebben een andere soort internationaliseringsondersteuning nodig dan de meer klassieke bedrijven.”