Kingfisher_Afbeelding2

Handelen op de Nederlandse markt? Zo begin je eraan!

Je product of dienst is succesvol op de Belgische markt. De zin om een nieuw pad te bewandelen en je horizon te verbreden, is aanwezig. Kortom, de buitenlandse markt heeft je aandacht en je wilt er iets mee doen. Terecht! Kingfisher marketing zet je op weg.

Hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? Je succesvolle Belgische strategie gewoon copy-pasten naar het buitenland is geen verstandig idee. Elk land heeft zijn eigen gewoonte, taal, cultuur, manier van werken, … Het is belangrijk om rekening te houden met die verschillen.

Nederland

Is Nederland de gemakkelijkste optie omdat we dezelfde taal spreken? Nee hoor! We spreken misschien wel “Nederlands”, maar dat betekent niet dat we elkaar begrijpen. Bepaalde woorden hebben een andere betekenis, onze manier van werken verschilt en ons mediagebruik varieert.

Manier van communiceren

Staat er een vergadering op de planning? Belgen komen liefst zo snel mogelijk tot een beslissing en proberen het eeuwig vergaderen te vermijden. Nederlanders daarentegen vergaderen liever een keer meer dan dat ze snel de knoop doorhakken.

Belgen zijn een bescheiden volkje en denken eerst twee keer na voordat ze hun mening delen. In tegenstelling tot Nederlanders die zeggen waar het op staat en wat ze denken. What you see is what you get.

Time is money

Plan je een crossbordermeeting, dan vraag je best naar een specifiek tijdstip. Zo spreken Nederlanders tussen 12u en 14u over voormiddag en tussen 16u en 18u over namiddag. Belgen nemen voor- en namiddag een stuk letterlijker. Voor de middag vindt in België plaats tussen 9u en 12u. Namiddag speelt zich af tussen 12u tot 18u.

Heb je een afspraak in de ochtend? In België betekent dat de vroege ochtend, voor 9u dus. Nederlanders spreken de hele periode voor 12u over ochtend. Hetzelfde geldt voor middag. In België duurt die van 12u tot 14u, terwijl in Nederland de middag start om 12u en eindigt om 18u.

Gratis e-book

Benieuwd naar andere tips, do’s & don’ts om je te wagen op de Nederlandse markt?

Download hier het E-book over zaken doen in Nederland

Van plan de Nederlandse markt aan te boren? Of ben je al actief in het buitenland, maar kan de communicatie beter? Neem contact met ons op om je crossborderplan uit de doeken te doen.