miahhhhh

MIA-H heeft het licht gezien (en nu gaat het uit)

Een zevental bedrijfjes in de Hasseltse mode-incubator MIA-H kreeg zopas te horen dat ze tegen 30 juni het pand moeten verlaten. De incubator leverde volgens investeerder LRM te weinig gespecialiseerde start-ups op.

De incubator MIA-H, de afkorting van Mode-Incubator voor Accessoires Hasselt, is een initiatief van de stad Hasselt en LRM. Samen investeerden ze een half miljoen euro in kantoorruimte en een maaklabo van 600 vierkante meter voor creatievelingen in de modesector. De negende LRM-incubator opende in november 2017 de deuren en moest Hasselt een extra troef geven als modestad. Het project kon de ambitieuze plannen echter niet waarmaken. “We moeten eerlijk zijn, de mode-incubator heeft tot hiertoe weinig start-ups opgeleverd. De niche van ‘fashion-tech’ is dan ook heel beperkt”, zegt algemeen directeur Tom Vanham van LRM.

“Het was altijd de bedoeling dat de mode-incubator tijdelijk in het Veldeman-gebouw zou blijven, maximum vijf jaar”, aldus de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput in Het Belang van Limburg. “Maar de geïsoleerde ligging was niet ideaal. Een incubator gedijt best in een stedelijke omgeving met veel passage en waar kruisbestuiving mogelijk is.”

De bedrijven staan niet zomaar op straat. Er wordt gezocht naar een andere locatie binnen het LRM-netwerk, met de Corda Campus als optie. Het gaat in totaal om een 10-tal medewerkers. De gespecialiseerde machines van MIA-H, zoals borduur- en lasersnijmachines, 3D-printers, plotters, frezen en persen, verhuizen naar de PXL, waar kunststudenten ermee mogen experimenteren. Mogelijk leidt dit tot nieuwe start-ups in de modebranche. “Een prima oplossing die het project nieuwe vleugels kan geven”, vindt Vandeput.

Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL, weet wel raad met de machinerie: “Een hogeschool is een incubator voor intrapreneurship of entrepreneurship. De toestellen zullen door onze studenten gebruikt worden met de focus op ‘wearables’, wat sterk overlapt met juweelontwerp, glaskunst, etc. Ook voor kinderen en jongeren zullen we deze infrastructuur inzetten in het kader van creativiteits- en technologieklassen. Bovendien zal PXL een postgraduaat rond wearables inrichten, waarbij de deelnemers al deze machines naar believen kunnen hanteren. Er wordt dus goed voor gezorgd bij de PXL…”