asbest

Dakwerkers verbolgen over ophaling asbest

Dat Limburg.net heeft beslist om asbest te gaan ophalen bij particulieren, is de vereniging van Limburgse dakwerkers in het verkeerde keelgat geschoten. “Het is onverantwoord dat de intercommunale de burgers aanmoedigt om zelf hun asbest te verwijderen. Professionals zijn op bouwwerven verplicht om maskers, handschoenen en speciale pakken te dragen en een opleiding te volgen. Het is ronduit gevaarlijk als doe-het-zelvers dit als een klusje beschouwen vooraleer de vuilkar langskomt.”

Decennialang is asbest gebruikt in allerlei toepassingen, als dakleien, golfplaten en isolatiemateriaal. Door de risico’s voor milieu en gezondheid werd het gebruik in 1998 verboden. Maar er zouden naar schatting nog 3,7 miljoen asbesthoudende materialen in omloop zijn. Die wil Limburg.net nu bij de particulieren thuis gaan ophalen. Kan niet, vinden de Limburgse dakwerkers, aangesloten bij Bouwunie Limburg.

“De overheid gaat met dit systeem van asbestophaling het doe-het-zelven nog meer promoten”, stelt Christophe Dilissen, voorzitter van Bouwunie Limburg Dakwerkers. “Het is de bedoeling dat mensen die asbesthoudende materialen gaan afbreken, eerst in het plaatselijke containerpark voor slechts 30 euro één afsluitbare big bag, een handleiding, een mondmasker en een beschermend wegwerp-pak gaan afhalen. Ze moeten het dus zelf gaan doen. En dit terwijl wij, als professionals, ons voor de verwijdering van asbest aan zeer strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden en alleen met kennis van zaken mogen optreden. Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans reëel dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de lucht terechtkomt. Dat is niet alleen gevaarlijk voor degene die het asbest behandelt, maar ook voor de omgeving. Doe in dergelijke gevallen dus een beroep op een professionele vakman”, besluit Dilissen.