De Limburgse economie blijft bijzonder knappe resultaten voorleggen. Dat blijkt uit de Limburgradar, de driemaandelijkse analyse waarin POM Limburg de economische prestaties van de provincie opvolgt. “Voor de meeste indicatoren, zoals vacatures, omzet en investeringen, is de evolutie in Limburg beter dan in Vlaanderen”, citeert POM-voorzitter Tom Vandeput het rapport. “Alleen wat de export en faillissementen betreft hinken we wat achterop.”
In de nieuwe editie van de Limburgradar worden de economische resultaten van Limburg en Vlaanderen van het 3e kwartaal van 2019 vergeleken met dezelfde periode in 2018. Wat meteen opvalt is de sterke dynamiek in het Limburgse ondernemerslandschap. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Het aantal starters groeide met 15% en ligt andermaal op recordkoers. Wel nam ook het aantal faillissementen toe. Verhoudingsgewijs telt Limburg meer faillissementen dan Vlaanderen bij de bouwbedrijven en bij de kleinere bedrijven met minder dan 10 werknemers.”
War for talent bereikt hoogtepunt
De werkloosheid in Limburg blijft sterk dalen, terwijl het Limburgse vacatureaanbod nog fors toeneemt. “Per openstaande vacature die in Q3 bij de VDAB gemeld werd, waren er gemiddeld 4,3 niet-werkende werkzoekenden. Net na de sluiting van Ford Genk, begin 2015, waren dat er nog 17,4. Veel bedrijven ondervinden nu problemen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, wat een rem zet op hun verdere groei”, aldus Tom Vandeput.
Toeristische voltreffer
Limburg verwelkomde in totaal 447.000 verblijfstoeristen in de maanden juli, augustus en september 2019, een toename met 7,6% t.o.v. de zomermaanden van 2018. Ook het aantal toeristische overnachtingen bij de Limburgse logiesverstrekkers nam fors toe (+5,2%). In Vlaanderen bleef het aantal toeristische aankomsten en overnachtingen stabiel.
De zomer van 2019 bleek ook bijzonder gunstig voor het afleveren van bouwvergunningen in Limburg. De toen aangekondigde afschaffing van de woonbonus en de strengere energienormen vanaf 2020, vormen waarschijnlijk de oorzaak van deze forse toenames. Vandeput besluit: “Het toegenomen toerisme en het stijgend aantal bouwvergunningen hebben uiteraard een positieve impact op de Limburgse economie en tewerkstelling. De prestaties van de Limburgse economie waren bijzonder positief. De omzet en de investeringen bij de Limburgse bedrijven namen beduidend sterker toe dan in Vlaanderen. Een aandachtspunt blijft evenwel de export vanuit Limburg, die de Vlaamse groei niet volgde.”