conjunctuur voka

Limburgse economie krimpt nog tot de zomer

De conjunctuurbarometer voorspelt tot juni 2020 een verdere terugval van de Limburgse economie. Die verloopt weliswaar trager dan het dipje dat we in 2019 ervaarden. “Een steile recessie zit er niet in, maar het economisch weefsel heeft veel moeite om het verloop terug om te buigen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Een belangrijke factor is de export. Die presteert momenteel nog beduidend beter dan een jaar geleden, maar er is stilaan een systematische krimp zichtbaar. “Dat zien we aan het dalende aantal exportattesten, vooral de laatste drie maanden”, stelt Leten.

Een andere opvallende vaststelling is dat de werkloosheid niet meer zo intens afneemt. De conjunctuurbarometer voorspelt voor de komende zes maanden een daling van -3,6%, terwijl dat in de vorige maanden nog -6,85% en -7,21% bedroeg.

Wat blijkt er nog uit de conjunctuurbarometer?

* De bouw blijft sterk presteren. De belangrijkste impulsen komen van de nieuwbouwmarkt. Er is momenteel geen enkele indicatie over een omslag.
* Het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen ligt 8% hoger dan vorig jaar. Vooral de bedrijfsvoertuigen zijn in trek.
* Het toerisme blijft in het komende kwartaal zowat status quo.
* Met meer dan 8.000 starters in 2019 kunnen we besluiten dat het aantal startende ondernemingen op vijf jaar tijd verdubbeld is. Jaar na jaar wordt het record verbroken. Ook in vergelijking met 2018 doet 2019 het een stuk beter met 14,37% meer starters.