blueberry fields

Varkens vreten Koersels bedrijf kaal

De Koerselse bessenplantage Blueberry Fields is woensdag volledig omgewoeld door een kudde wilde evers. Sinds die vorige zomer voor het eerst de blauwe bessen proefden, zijn ze er niet weg te krijgen. “We weten niet meer wat doen”, zucht ondernemer Luc Vandebroek.

In augustus vorig jaar proefden de everzwijnen voor de eerste keer de bessen van blauwbessenplantage Blueberry Fields in het Beringse Koersel. En dat smaakte blijkbaar, want ze kwamen later nog verschillende keren terug. Maar zo groot als de ravage nu is, was ze nog nooit. De 17 hectare grote plantage van Luc Vandebroek is volledig beschadigd.

In Koersel kennen ze de dieren maar al te goed. “Het is dweilen met de kraan open, want het krioelt hier van de everzwijnen. We hebben al zoveel maatregelen genomen, telkens zonder resultaat. We weten gewoon niet meer wat we moeten doen. Ik vrees dat we onze oogst dit jaar niet zullen halen. Ik heb met mijn eigen ogen kunnen vaststellen waar die varkens toe in staat zijn.”

Het bedrijf heeft al voor meer dan 20.000 euro geïnvesteerd in omheiningen en mankracht om het gebied volledig af te sluiten tegen everzwijnen. “Maar we merken dat dat niet helpt. We stellen wel vast dat de everzwijneninvasie pas op gang is gekomen na de start van de herinrichting van het natuurgebied hierlangs. De wilde varkens moesten daar weg omdat hun leefgebied werd verstoord, maar wij zitten nu wel met de problemen en kunnen opdraaien voor de kosten. De overheid moet eindelijk gaan beseffen dat everzwijnen een echte plaag zijn, die ze niet onder controle hebben.”