Donderdag geeft Karin Van De Velde op de jaarlijkse Invitito haar maidenspeech als voorzitter van Voka Limburg. De eerste vrouwelijke voorzitter van de ondernemingsorganisatie heeft alvast haar huiswerk gemaakt en schuift vijf accenten naar voor om tijdens haar mandaat werk van te maken.
1) Passie voor Limburgs talent
“We moeten het Limburgs talent in onze provincie houden en blijven inzetten op de promotie van STEM-opleidingen en duaal leren”, zegt ze. “Ook het hoger onderwijs en UHasselt zijn een belangrijke katalysator om dit te verwezenlijken. Wij willen als Voka Limburg de rol van bruggenbouwer tussen ondernemingen en onderwijs blijven opnemen: duaal leren promoten, levenslang leren verankeren, ondernemingen begeleiden. Eén ding staat vast: onderwijs, werkgevers, sociale partners en politiek moeten samen de mismatch op een constructieve manier aanpakken.”
2) Futureproof ondernemen: disruptief, innovatief en digitaal
“Voka Limburg zal ondernemingen nog meer ondersteunen in hun weg naar meer innovatie. Niet alleen op vlak van technologie, maar ook op menselijk vlak. Jobfuncties veranderen, medewerkers moeten levenslang leren en zich aanpassen. Als onderneming moet je daar klaar voor zijn en verandering ondersteunen. Onderneming moeten kiezen voor innovatie, maar medewerkers moeten ook kunnen volgen. Da’s een spanningsveld dat je moet durven benoemen. Het is geen evidente oefening om in tijden van disruptie daar op te anticiperen, maar Voka zal ook hier zijn rol vervullen en steun bieden.”
3) Continuïteit als prioriteit voor familiale ondernemingen
“Limburg telt verhoudingsgewijs het grootste aantal familiale ondernemingen. Zij vormen de basis van ons Limburgs economisch weefsel. Als ondernemer moet je weliswaar het dak herstellen als de zon schijnt. Nadenken over opvolging of overname moet met andere woorden op tijd gebeuren. Daarom hebben we vorige jaar onze werking uitgebreid door een afdeling voor eigenaars-ondernemers uit de grond te stampen.”
4) Limburg = provincie van en voor ondernemers
“We blijven uiteraard het ondernemersklimaat in onze provincie onder de loep nemen. Een goede regelgeving en beleid zijn cruciaal voor een goede omkadering. Op lokaal niveau zijn onze Voka-Ambassadeurs belangrijke voelsprieten. Op Limburgs niveau houden we dan weer vast aan de prioriteiten in ons memorandum. Het Vlaams regeerakkoord omvat alvast 8 van die 10 prioriteiten. Tot slot hebben we wortels die tot het buitenland reiken, via het internationale netwerk van Kamers van Koophandel. Op alle beleidsniveaus zullen we ijveren voor een ondernemend Limburg. Dat geeft ons een unieke positie om de belangen van Limburgse ondernemers te verdedigen.”
5) Ambitieus en grenzen verleggend (beginnen met de buren)
“Onze organisatie heeft sterke voelsprieten in Brussel en die willen we verder uitbouwen. Bovendien willen we de samenwerking met stakeholders in de andere provincies en Wallonië versterken. Ondernemerschap stopt nu eenmaal niet aan de provinciegrenzen. Dat geldt voor Voka Limburg én zijn ondernemingen. We willen ondernemingen over het hele land met elkaar in contact brengen dankzij ons uitgebreid netwerk.”