starters-1

Aantal starters opnieuw door het dak

In 2019 werden er in Limburg 7.931 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Ten opzichte van 2018, ook al een recordjaar, nam het aantal starters toe met 8%. Limburg kent daarmee het tweede hoogste groeicijfer van heel Vlaanderen.

Dat blijkt uit een analyse die Unizo maakte op basis van gegevens van Graydon. “Het is opmerkelijk en tegelijkertijd verheugend dat het aantal starters in Limburg opnieuw een aangroei kent”, zegt
Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Ondernemerschap kent tegenwoordig een verbeterd imago, maar tegelijkertijd betekenen een aantal eerdere beleidsingrepen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening, goedkopere eerste aanwervingen en de tax shelter voor startende ondernemingen, ook nog altijd een impuls.”

“Ook al blijft het aantal starters pieken, toch kan en moet de overheid nog meer doen om het starten van een zaak verder aan te moedigen en te ondersteunen”, vindt Bart Lodewyckx. “Zo blijven we hameren op de nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen, met als eerste prioriteit een gelijkwaardig pensioen. In Unizo-onderzoek bij gevestigde zelfstandigen bleek dat die zwakkere sociale bescherming de voornaamste reden was om destijds te twijfelen de start van hun zaak.”

Een voorstel van Unizo is om een belastingaftrek van 20% voor eenmanszaken in te voeren. “Aangezien 62,5% van de nieuw opgerichte bedrijven in 2019 een eenmanszaak was, komt er nu tijdens de volgende legislatuur op aan om ook iets te doen voor de ondernemers zónder vennootschap”, besluit Lodewyckx.