Voka-West-Vlaanderen-Bert-Mons-feestelijk

Wat brengt 2020 voor Economisch Limburg?

Na Nieuwjaar wordt een dipje voorspeld, maar in het tweede kwartaal van 2020 moet de motor van onze economie opnieuw op volle toeren draaien. Dat is de conclusie van Voka Limburg, dat maandelijks vooruit kijkt naar onze toekomstige prestaties.

Na diverse periodes van economische terugval, was er in Q3 beterschap merkbaar. Een stagnatie was het gevolg voor de rest van 2019. “Slechts een tijdelijke rustpauze”, zegt Voka Limburg nu, want het begin van het nieuwe jaar kondigt zich, zoals de prestaties van Racing Genk, maar “slappekes” aan. “Heeft te maken met de politieke en internationale onzekerheden”, beweert Johann Leten. “Het uitblijven van een nieuwe federale regering, de Brexit, de invoerbeperkingen van China en de VS,… Ondernemers weten niet wat hen te wachten staat. Dat vertaalt zich in een negatief gevoel van ‘waar voor je geld krijgen’. In ruil voor de hoge belastingdruk en de vele overheidsuitgaven krijgen we in ons land veel te weinig terug. We staat in deze tevredenheidsindex niet voor niets op plaats 19 van 24 Europese landen.”

Maar niet getreurd! Op basis van de momenteel beschikbare data zou het dipje tegen april 2020 al tot het verleden behoren. De indicatoren hiervoor zijn positief. Zo draait de bouw momenteel op volle toeren, gaat de export weldra aantrekken en zal het nieuwe all-time record van het aantal starters een verlengstuk krijgen. De werkloosheid zal verder afnemen (wat wel problematisch blijft voor het vinden van nieuwe mensen) en ook het toerisme doet het goed. Het Autosalon -tot slot- gaat de verkoop van nieuwe voertuigen een boost geven.

Eind goed, al goed, dus. Als dat geen leuke kerstboodschap is!