Je moet 18 jaar zijn, medisch gekeurd en je baas moet je vertrouwen. Dat is alles wat er nodig is om een reusachtige bouwkraan te mogen bedienen. “Als we echt iets willen doen aan de veiligheid op de werven, moeten we iedereen scholen en bijscholen om de nodige praktijkervaring met deze kranen op te doen”, vindt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg.
Hij neemt alvast zelf het voortouw door een oefen-kraan te plaatsen naast het hoofdkantoor van zijn federatie. Limburgse bouwbedrijven en scholen kunnen er opleidingsdagen boeken om met het gevaarte te leren omgaan. “Op die manier doen we iets tegen de 14.600 arbeidsongevallen die jaarlijks in de Belgische bouwsector te betreuren vallen”, stelt Slaets. “Per dag tellen we 56 ongevallen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Er valt helaas ook één dodelijk slachtoffer per maand. Deze cijfers zijn onaanvaardbaar. We moeten extra preventieve maatregelen nemen om ons land in de top 5 van Europese landen met het minste arbeidsongevallen te loodsen.”
“Vaak voorkomende ongevallen met bouwkranen zijn valpartijen van grote hoogte, machines met bewegende delen die mensen ‘grijpen’, het verlies van controle over een machine of gereedschap, aanrijdingen en vallende objecten”, legt Davy De Ceuster uit, zaakvoerder van het Lommelse bedrijf dat de oefenkraan levert. “Het aantal ongevallen hangt samen met het niveau van het preventiebeleid van ondernemingen. Er zijn heel wat werkgevers die al grote inspanningen doen, maar de nood aan sensibilisering en informatie blijft. Werknemers kunnen natuurlijk maar veilig handelen als ze voldoende opleiding krijgen.”
Nog ander nieuws: Davy De Ceuster heeft bij de start van het veiligheidsproject ook een structureel partnership met Confederatie Bouw Limburg ondertekend. “We zijn ervan overtuigd dat dit een toegevoegde waarde is voor beide partijen”, stelt Davy De Ceuster, die andere partners vervoegt als Adlex, Deloitte, Delorge, Federale Verzekeringen, Group S, ItzU, KPD, Luminus, Mensura en Palmaers.