Nelissen_Afbeelding

Architecten: ontdek bij Nelissen een architecturaal pareltje

Dit jaar opende Nelissen zijn splinternieuwe hoofdkantoor aan de Kiezelweg in Kesselt. De Limburgse fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen toont daarmee aan dat alles kan met baksteen. Het vernieuwde hoofdkantoor is dan ook een architecturaal pareltje dat vraagt om architecten over te vloer te krijgen. En dat is precies wat er op 3 december zal gebeuren.

Een rondleiding in het state-of-the-art hoofdkantoor, gecombineerd met een gastronomisch, artistiek en inhoudelijk programma. Op dinsdag 3 december krijgen architecten een boeiende avond voorgeschoteld, waarbij kunst, architectuur en design hand in hand gaan.

Gevarieerd programma

De avond begint met een verwelkoming door CEO Carlos Jorissen. Samen met Guido leven van Architectengroep PSK en Massimo Pignanelli van UAU collectiv doet hij de architecturale filosofie van het hoofdkantoor uit de doeken en volgt er een rondleiding.

“Nadien houden we een panelgesprek rond architectuur versus kunst en design. Daarin geven kunstenaar Koen Vanmechelen, Roel Vandebeek van It’s a Roel, Jan Bloemen van Z33 en Luc Binst van BINST architects hun visie over wat kunst aan architectuur linkt en over wat de disciplines van elkaar onderscheidt. Als kers op de taart onthult Koen Vanmechelen ook het kunstwerk dat hij voor de nieuwe showroom van Nelissen maakte.”

Later op de avond stelt Filip Canfyn zijn nieuwe boek Eren & Citeren voor, waarin hij ons meeneemt doorheen 150 jaar Belgische architectuur. “Elke gast gaat bovendien naar huis met een gratis exemplaar, maar eerst laten we iedereen nog genieten van een culinaire receptie met de mogelijkheid om het gebouw nog verder te bezichtigen.”

Creatief paradijs

De insteek van de nieuwe showroom was altijd om aan verschillende bouwprofessionals de mogelijkheden met bakstenen op een multimediale manier te laten zien. Het kantoor zet dan ook sterk in op co-creatie. Enerzijds via open vergaderruimtes, anderzijds via een innovatieve stenotheek.

“Die stenotheek is een creatief paradijs voor architecten. Ze leggen een steen op de werktafel, die wordt gescand aan de hand van een RFID-tag en geprojecteerd op een groot scherm. Architecten kunnen dan verschillende stenen combineren en op die manier een nieuwe digitale mix creëren. Is die mix productietechnisch mogelijk, dan fabriceren wij die steen. Zo spelen we in op wat klanten écht nodig hebben.”

Nelissen nodigt alle architecten uit om te komen kennis maken met hun architecturale parel, visie en toekomstplannen. Inschrijven kan via deze link.