Fineko_Afbeelding

Fiscaalvriendelijke uitkering van liquidatiereserves mogelijk vanaf 2020, maar…

In 2020 verstrijkt de eerste wachtperiode van vijf jaar om fiscaalvriendelijk dividenden uit te keren uit de liquidatiereserves van boekjaar 2014 (en gebroken boekjaren 2014-2015). Deze reserves kunnen dan uitgekeerd worden aan een verlaagd RV-tarief van 5%. Door het nieuw vennootschapsrecht moet het bestuursorgaan van de BV en CV bij elke uitkering vanaf 1 januari 2020 een balans- en liquiditeitstest uitvoeren. Die verplichting geldt dus ook voor de uitkering van liquidatiereserves.

In 2014 verhoogde Di Rupo I de belasting op de liquidatiebonus van 10% naar 25% (en later 30%). Michel I voerde een permanent systeem in, waarbij kleine ondernemingen de winst van het boekjaar elk jaar kunnen overboeken naar een zogenaamde liquidatiereserve, mits betaling van een anticipatieve heffing van 10%.

Bij ontbinding en vereffening is op deze liquidatiereserves geen roerende voorheffing meer verschuldigd. De reeds betaalde heffing van 10% geldt als eindheffing.

De liquidatiereserves kunnen ook uitgekeerd worden als dividend zonder dat de vennootschap ontbonden en vereffend wordt. Mits een wachttermijn van minstens 5 jaar gerespecteerd wordt, geldt dan een RV-gunsttarief van 5%.

Komt u in aanmerking?

De vijfjarige wachttermijn wordt berekend vanaf de afsluitdatum van uw boekjaar. Heeft uw vennootschap een liquidatiereserve aangelegd in het boekjaar dat eindigde op 31/12/2014? Dan kunt u deze liquidatiereserve in theorie fiscaalvriendelijk uitkeren vanaf 01/01/2020.

De beslissing tot uitkering van gereserveerde winsten ligt bij de algemene vergadering. In de praktijk zal de beslissing genomen worden op de jaarvergadering  welke in de regel binnen de zes maanden na de afsluitdatum van het boekjaar plaatsvindt.

Opgelet: balans- en liquiditeitstest

Wees echter voorzichtig: vanaf 1 januari 2020 gelden voor elke vennootschap de dwingende bepalingen van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), ongeacht of de vennootschap haar statuten al heeft aangepast aan het nieuwe wetboek.

Hierdoor moet het bestuursorgaan van de BV en de CV voor elke uitkering vanaf 1 januari 2020 een balans- en liquiditeitstest uitvoeren om deze werkwijze te verantwoorden. Het bestuursorgaan moet deze test opstellen in de vorm van een verslag en onderbouwen met actueel cijfermateriaal. Indien deze verplichting niet gerespecteerd wordt, kan u als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor alle schade.

Deze balans- en liquiditeitstest legt een zwaardere administratieve last op aan de BV en de CV bij een dividenduitkering, ook voor een uitkering van liquidatiereserves. De nieuwe balans- en liquiditeitstest is niet verplicht voor de maatschap, VOF en CommV. Voor NV’s geldt enkel de reeds bestaande balanstest.