Lemmens Lodewyckx

Productie, winkels en groothandel krijgen klappen

Hoe gaat het bij u in de business? Deze traditionele vraag krijgt een antwoord in de resultaten van de POL, die VKW Limburg en Unizo Limburg ieder kwartaal organiseren. En wat blijkt? Productiebedrijven, detail- en groothandelaars kennen een sterke terugval. De export heeft het moeilijk. Alleen de dienstensector en de bouw blijven optimistisch.

De cijfers wijzen op een aanhoudende daling in het Limburgs ondernemersvertrouwen. Dit zit nu op het laagste niveau van de afgelopen 4 jaar. Vooral de groothandel maakt een onverwacht sterke terugval ten opzichte van 3 maanden geleden. De score voor de bouwsector wordt gehalveerd, maar blijft wel nog overwegend positief. Goed nieuws? Ja, dat is er ook: de globale cijfers qua tewerkstellingsgroei en investeringen zijn nog opvallend positief.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, geeft commentaar: “Deze cijfers zijn geen samenraapsel uit bestaande statistieken, maar komen van de mensen die dag in dag uit met hun voeten in de praktijk staan. Hun signalen over een dalend vertrouwen zijn dus relevant en behoeven een reactie vanuit het beleid. De nieuwe Vlaamse regering zal de juiste antwoorden moeten geven op dringende uitdagingen zoals de krapte op de arbeidsmarkt, de Brexit, de mobiliteitsknoop en niet te vergeten, het begrotingstekort. Nu. Niet morgen.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg vult aan: “De cijfers tonen dat we geleidelijk -maar duidelijk- naar een moeilijkere periode gaan. Opvallend is wel dat de Limburgse bedrijven toch blijven aanwerven en investeren. Maar opgelet, want de rek hierin is niet oneindig. Geen tijd meer dus om te ’taffelen’. Er moet nu beleid gevoerd worden om de aanslepende knelpunten op te lossen.”