conjunctuur stabiel

Verzwakking was maar om te lachen…

Guess what? Dat de Limburgse economie dit jaar nog zou terugvallen, was maar een grapje. De nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Limburg laat zelfs ruimte voor een positieve opflakkering naar het jaareinde.

Na eerdere desastreuze signalen, voorspelde de glazen bol van Voka vorige maand nog een beperkte terugval van de Limburgse economie. De nieuwste voorspellingen bevestigen die trend en gaan zelfs verder. Zo is een kleine opwaartse beweging in het laatste kwartaal van 2019 niet uitgesloten. Maar: in vergelijking met een jaar geleden is het activiteitsniveau van onze economie wel nog steeds stevig gedaald.

“De Limburgse export, bouwsector en starters geven positieve signalen”, zegt Johann Leten. “Zij ondersteunen onze economie met goede resultaten. Hopelijk zet die trend zich dit jaar verder door en kunnen we terug een opwaartse beweging maken.”

Leten wijst meteen ook de politici op hun verantwoordelijkheden. “Ondanks een dalende economie blijven onze ondernemers welvaart en jobs creëren. Het aantal werklozen blijft gemiddeld 7% lager dan een jaar geleden. Maar extra steun blijft noodzakelijk om mee het tij te keren. Daarom vragen we onze federale onderhandelaars om de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’, die vandaag in heel Limburg van kracht is, te verlengen. Bedrijven die voor bijkomende werkgelegenheid zorgen, komen in dat geval in aanmerking voor fiscale ondersteuning”, legt Johann Leten uit. “Dit volhouden en niet verslappen, dat is de boodschap.”