evence coppee

Genkse bedrijven moeten plaats maken voor groen

Een aantal bedrijven aan de Evence Coppéelaan in Genk hebben vernomen dat ze in een ‘uitdoof-scenario’ zijn terechtgekomen. Ze zullen geen vergunningen meer krijgen en mogen niet meer uitbreiden omdat de zone tussen C-Mine en het stadscentrum zal worden omgevormd tot een groene verbinding.

Op de Genkse Evence Coppéelaan zijn vandaag nog handelszaken gevestigd als Autobanden Theunissen, Aveve en Citroën. Zij zullen op termijn moeten verdwijnen om plaats te maken voor fietspaden, bomen en woonfaciliteiten.

“We gaan de ondernemers daar niet wegjagen”, licht schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore (CD&V) toe in Het Belang van Limburg. “We kiezen voor een uitdoofscenario. Dat betekent dat we geen toestemming meer zullen geven voor uitbreidingen of vergunningen voor nieuwe handelszaken. Zo’n 10.000 vierkante meter asfalt zal verdwijnen.”

De besprekingen over de concrete invulling worden nu opgestart, ook de buurtbewoners zullen betrokken worden. Een aantal betrokken handelaars reageert erg verrast op het nieuws. Zij hadden de wijzigingen niet zien aankomen en soms nog recent geïnvesteerd. Het stadsbestuur zal met ieder van hen de situatie bespreken en naar een geleidelijke oplossing van herlocalisatie zoeken. Over 10 jaar zou de huidige handelsactiviteit er moeten verdwenen zijn.

CN