vrije beroepen

Meer dan kwart van zelfstandigen heeft vrij beroep

Vastgoedmakelaars, architecten, dokters, boekhouders, advocaten of journalisten: ze behoren allemaal tot de groep van de zogenaamde vrije en intellectuele beroepen. Een categorie die sterk groeit: vandaag maken ze 27,7% uit van het totaal aantal zelfstandigen in Limburg. Vooral meer vrouwen kiezen hier voor.

Unizo en de Federatie van Vrije Beroepen hebben het becijferd: het aantal vrije beroepers is in onze provincie de afgelopen 4 jaar gestegen met 20,5%. Nooit eerder waren ze met meer. De sterkste groeiers zijn de intellectuele diensten (+30,5%) en de paramedici (+20,6%). De overige groei zit bij artsen (+8,3%), architecten (+5,9%), dierenartsen (+4,5%), advocaten (+3,6%) en tandartsen (+2,8%). Het aantal deurwaarders daalde op 4 jaar tijd met 16%.

“Die aanhoudende populariteit van de sector zorgt, net zoals de voorbije jaren, voor een continue instroom van jongeren en nieuwe zelfstandigen”, zegt Hubert Bijnens, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen Limburg. “Een hele generatie van nieuwe vrije beroepers met frisse visies en denkwijzes, klaar om een antwoord te kunnen bieden op veranderende verwachtingen van patiënten, cliënten en klanten in de maatschappij. Het vrije beroep is daarmee een sector met een gegarandeerde en waardevolle toekomst, maar ook met heel wat uitdagingen”.

Starters
In 2018 startten in Limburg 2.223 personen in een vrij beroep, dat is 26,4% of meer dan één vierde van het door de RSVZ geregistreerde totale aantal starters van dat jaar (8.415). “Voor het eerst startten daarmee in Limburg meer ondernemers in een vrij beroep dan in de handel (2.177 starters)”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg.

Vrouwen
In Limburg bedraagt het aandeel van vrouwelijke vrije beroepers 46,4%, wat het hoogste is in Vlaanderen. Het aantal startende vrouwen in het vrije beroep ligt met 52,4% bovendien hoger dan het aantal startende mannen. In vergelijking met 4 jaar geleden (2014) zijn er vandaag 24,9% meer vrouwelijke vrije beroepers, tegenover een aangroei van 17,0% bij de mannen. Het aandeel van de vrouwelijke vrije beroepers is het meest opvallend bij de paramedische beroepen (o.a. logopedisten, kinesitherapeuten, psychologen,…) waar 76,1% van de beoefenaars in 2018 vrouwen zijn. Ook bij dierenartsen en tandartsen zijn er meer vrouwelijke zelfstandigen dan mannelijke. De sector fiscaal/vastgoed blijkt de minst populaire sector voor zelfstandige vrouwelijke beoefenaars: slechts 23,8% van de zelfstandige ondernemers in deze sector zijn vrouwen.

Steun

“De vrije beroeper van vandaag is meer een meer ‘ondernemer’ en is dus niet meer de vrije beroeper van pakweg 20 jaar geleden”, vult Bart Lodewyckx nog aan. “Maar dat betekent ook meer administratieve rompslomp, meer concurrentie, meer gevraagde expertise, meer investeringen, mondigere cliënten of patiënten en een moeilijkere combinatie van werk en privé, …. Het is voor vrije beroepers dus van belang om ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, met ondersteuning vanuit het onderwijs en vanuit ondernemersorganisaties.”