1393_0010

Speerpuntmanager bij POM Limburg, een job met impact

Limburgse bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen laten werken om de Limburgse economie te versnellen, dat is waar POM Limburg voor staat. Als speerpuntmanager overziet Annelies Gorissen de werking van de platformen Energie en Circulaire Economie en zet ze zich dagelijks in om die sectoren én Limburg economisch en ecologisch te versterken.

Wat doe jij als speerpuntmanager bij POM Limburg?

“Als speerpuntmanager ben ik het aanspreekpunt voor twee van de acht speerpuntsectoren waarop POM Limburg inzet, namelijk Energie en Circulaire Economie. Mijn hoofdtaak is om na te gaan wat beide sectoren voor Limburg betekenen. Concreet vergaar ik relevante sectorkennis, die ik dan verder verspreid onder de actoren. Daarnaast speur ik naar (buitenlandse) succesverhalen en failures in beide sectoren, en maak ik de vertaalslag naar kansen voor onze provincie. Om me daarbij te steunen leid ik het Limburgs EnergiePlatform en het Limburgs Platform Circulaire Economie. In elk platform komen bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen als representatieve actoren voor die sector in onze provincie. Samen zoeken we naar kansen voor Limburgse bedrijven, en kijken we hoe we maximaal meerwaarde voor de regio kunnen creëren in die sector. De platformen bieden bovendien een kritisch klankbord bij het opzetten van resultaatsgerichte acties en (hefboom)projecten en als belangenbehartiging naar het beleid.

Kan je een voorbeeld geven van een recent project dat je als speerpuntmanager hebt opgezet?

“Één van de projecten binnen Circulaire Economie is het Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech, kortweg I2PCC. China is op zoek naar toekomstgerichte en bewezen oplossingen om hun steden en industrie duurzamer te maken. Dit project omvat onder andere een handelsmissie in november, waarbij we samen met de deputatie en onder leiding van gouverneur Herman Reynders naar Guangdong gaan om onze bedrijven voor te stellen. Op die manier stellen we ons uitgebreid netwerk, opgebouwd via Locate in Limburg en de China Desk, open en willen we Limburgse KMO’s met een interessante oplossing voor lucht-, water- en bodemvervuiling de kans geven om mogelijkheden in China te onderzoeken en te valoriseren. Bedrijven kunnen zich nog steeds inschrijven voor deze B2B handelsmissie, meer informatie vind je op de website. Ikzelf ben alvast erg enthousiast!”

Een erg divers takenpakket dus. Is dat wat je zo aantrekkelijk vindt aan werken bij POM Limburg?

“Absoluut. Ik werk met erg veel Limburgse actoren uit de cleantech- en energiewereld, maar ook uit andere sectoren. Om dan te zien hoe ze hun krachten bundelen en hun expertise delen om een duurzaam, klimaatvriendelijk Limburg te creëren, daar doe ik het voor!”

Kom zelf Limburg versnellen

Wil jij, net zoals Annelies, een rol spelen in de economische ontwikkeling van Limburg? Goed nieuws! POM Limburg is nog op zoek naar enkele dynamische medewerkers. Ga zeker eens een kijkje nemen op www.pomlimburg.be/jobs.