DSC_0306

Minder omzet en winst voor Limburgse bouwsector

De orderboekjes voor de komende 6 maanden zijn goed gevuld, maar in vergelijking met vorig jaar verwachten heel wat Limburgse bouwbedrijven dat zowel hun omzet als winst weldra gaan dalen. Het gebrek aan personeel blijkt één van de oorzaken. Dat blijkt uit de jaarlijkse bouwenquête van Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg.

Het aantal bedrijven dat een daling van de omzet verwacht, loopt op (+6,14%) naar een totaal van 17,10%. Slechts 41,25% van de respondenten denkt dat hun winst gestegen zal zijn eind 2019. Dit is een daling van maar liefst 8,07%. De groep die een daling van de winst verwacht, stijgt dan weer tot 23,75%.

Schaars
Aan de omvang van de orderportefeuille kan deze negatieve evolutie alleszins niet liggen. Meer dan 44% van de respondenten geeft immers aan dat hun orderboekje méér dan zes maanden gevuld is. Dit is een stijging van 15,1% ten opzichte van 2018. De orderboekjes die slechts voor een maand gevuld zijn blijven relatief schaars.

Aan wat ligt het dan wel? “Het potentieel van deze sector mag niet stranden door de krapte op de arbeidsmarkt”, stellen Chris Slaets van Confederatie Bouw Limburg en Johann Leten van Voka Limburg. “Er is voldoende werk, maar we ontbreken de handen. Bijna de helft van de bedrijven werkte daarom al met buitenlandse krachten.”

Onbelast
Er zijn nog meer bezorgdheden. “Kijk naar de bouwklussen die vandaag nog vallen onder de noemer van ‘onbelast bijverdienen’. Het zorgt voor oneerlijke concurrentie, ook op de arbeidsmarkt, want die bijverdieners zijn potentiële arbeidskrachten voor het reguliere circuit.”

Gevraagd naar de groeiambities laten onze bedrijven zich niet uit het lood slaan door mogelijk mindere financiële resultaten. Maar liefst 40,51% verwacht in 2020 extra medewerkers aan te werven, wat flink meer is dan in 2018 en 2017. Slechts 3,8% van de Limburgse bouwondernemingen verwacht iemand te moeten laten gaan in 2020.

De federaties hopen dat de krapte op de arbeidsmarkt kan verbeteren. “Een oproep aan de overheid om te helpen bij het dichten van de kloof”, besluiten Slaets en Leten.