pb190705 VCDO

32 bedrijven outen zich voor het milieu

Nee, duurzaamheid is voor Limburgse ondernemingen geen windowdressing. Bedrijfsleiders zijn echt bezorgd om het milieu en vinden het mooi meegenomen als ze daardoor nog wat op de kosten besparen. Dat blijkt althans uit het recordaantal van 32 bedrijven die bij Voka Limburg het begeleidingstraject rond duurzaam ondernemen volgden.

Voka zet al enkele jaren een programma op waarbij bedrijven acties kunnen ondernemen om zuiniger om te springen met energie. Tegelijk worden ze begeleid om zoveel mogelijk andere maatregelen te nemen die duurzaamheid in de hand werken. De acties zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en worden aangepast op maat van de deelnemers. Bedrijven die drie keer een jaarcertificaat van Voka Limburg behalen, worden lid van het officiële VN-Charter Duurzaam Ondernemen.

De belangstelling neemt toe. Afgelopen werkjaar sloten 32 ondernemingen aan, die allemaal ingrijpende acties hebben uitgevoerd. De eerste 10 die internationaal erkenning kunnen krijgen, kunnen volgend jaar hun derde ster binnenhalen. “We zijn opgetogen dat de trendsetters navolging hebben gekregen, want vandaag zit ons begeleidingstraject voller dan ooit”, zegt Johann Leten. “Dat is mooi, want allemaal samen wordt er wel degelijk een gigantische impact gecreëerd. Nog meer en beter, dat is het doel.”