kathleen vDS

Vloer voor digitale experimenten in Diepenbeek

Met een investeringspakket van ongeveer 3,6 miljoen euro wordt werk gemaakt van een Digital Health House op de campus van BioVille in Diepenbeek. Partners LRM, UHasselt, POM Limburg en Hogeschool PXL richten een hele verdieping in als test- en democentrum voor innovatieve toepassingen in de zorgsector en rollen er zelf een uniek platform uit.

Volgend jaar moet er zo’n 600 vierkante meter van BioVille omgevormd zijn tot een hoogtechnologische werkplek. Bedrijven kunnen er naar hartenlust toepassingen ontwikkelen en testen die bijdragen aan de verhoogde kwaliteit van de zorg. “Bovendien creëren we zo nieuwe jobs in de regio en blijven we in heel Vlaanderen dé voortrekker van innovatie in de sector”, aldus Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter. Concreet komt er mooi ingerichte verdieping, waar alle actoren (bedrijven, onderzoekscentra, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen,…) kunnen experimenteren en informatie uitwisselen. Denk aan technologie als Internet of Things, apps, data-miners of diverse wearables, die kunnen ingezet worden om het welzijn van patiënten en senioren te verbeteren.

Alvast één concreet project dat er zal uitgerold worden, is de oprichting van een innovatief platform, waarin toepassingen als artificiële intelligentie (AI) en blockchain zullen toegepast worden. Het doel is om door een intensieve samenwerking, een veilige, digitale versnelling in de zorgeconomie door te voeren.

“Er is al ontzettend veel mogelijk met nieuwe technologieën”, zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM (foto). “Het komt er nu op aan om concrete toepassingen te ontwikkelen die een meerwaarde betekenen voor patiënten, zorgbedrijven en instellingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van tele-monitoring, waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen of toepassingen waarbij artsen de risico’s van bepaalde operaties beter kunnen inschatten. Het zijn ontwikkelingen die een enorme impact op ons leven gaan hebben.”

Zowel het Digital Health House als het platform worden gerealiseerd met de steun van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Vlaamse overheid, in totaal goed voor 3,6 miljoen aan investeringen.