faling4

Veel faillissementen, maar minder jobs die sneuvelen

Van januari tot mei 2019 noteerden we in Limburg 360 faillissementen. Dat is een stijging met 36,3% ten opzichte van 2018 en het op één na hoogste cijfer van de laatste 10 jaar. Het jobverlies blijft evenwel beperkt.

De stijging doet zich vooral voor in het arrondissement Hasselt (+45%), maar ook in Tongeren (+26%). Het valt op dat vooral startende horecazaken, winkels en bouwbedrijven op de fles gaan. Op zich is dat niet verwonderlijk gezien het aantal starters al een tijdje recordhoogtes bereikt en de uitval in deze sectoren traditioneel het hoogst is.

Dat het vooral om jonge bedrijven in de opstartfase gaat, heeft als voordeel dat het aantal banen dat door deze faillissementen verloren gaat, eerder beperkt is. In de laatste 10 jaar verloren nooit minder mensen hun job als gevolg van een faillissement.

Bart Lodewyckx (met y), gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, maakt dezelfde analyse: ““Het is te kort door de bocht om de forse stijging van het aantal faillissementen toe te wijzen aan de economische malaise. De jongste jaren is het aantal starters gevoelig gestegen. Dat betekent dat het risico op falingen toeneemt. Bovendien is de insolventiewetgeving sinds kort veranderd. Nu kunnen ook vrije beroepers en vzw’s failliet gaan, wat de cijfers voor een deel vertekent”, aldus Lodewyckx.