conjunctuur stabiel

Knik, zei de conjunctuur

Hoe het met onze economie in Limburg gaat? Wel, de neerwaartse spiraal die sinds januari 2018 is gestart, heeft in april 2019 opnieuw een knik gekregen. Het einde van deze dalende trend is dus nog niet in zicht, zo stelt Voka Limburg.

“We kunnen nog steeds geen kantelmoment waarnemen in de neerwaartse trend van onze conjunctuurbarometer”, stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “De beweging die zich begin vorig jaar in gang heeft gezet, lijkt nog niet ten einde gekomen. Op basis van de huidige voorspelling zou de conjunctuur over zes maanden terugvallen op het activiteitsniveau gelijk aan dat van februari 2015.”

Maar er zijn ook lichtpuntjes: “De export is nog steeds de sterkhouder van de Limburgse conjunctuur”, aldus Leten. “De bouwsector kreeg opnieuw een boost na enkele mindere maanden. Toerisme doet het ook nog steeds goed en scoort beter dan dezelfde periode een jaar geleden. De werkloosheid blijft -6% onder het niveau van vorig jaar. En tot slot neemt het aantal starters opnieuw sterk toe.”

Johann Leten besluit: “Deze knik in de conjunctuur mag er niet voor zorgen dat we terug naar af gaan. Daarom vragen we nu actie om te excelleren. De nieuwe bestuurslui die na de verkiezingen worden aangesteld, weten wat hen te doen staat.”