Plus BESTE BOUWTEAM 2019 Copyright Raymond Lemmens

Houben juicht als Beste Bouwteam van Limburg

Het Beste Bouwteam van Limburg? Die titel draagt voortaan het team dat het nieuwbouwproject van Basisschool ’t Centrum in Neerpelt realiseerde, bestaande uit bouwheer Scholen van Morgen, A33 architecten, studiebureau AB Associates, studiebureau ir. P. Poelmans, veiligheidscoördinator Probam en hoofdaannemer Houben. De oplevering werd daar 6,5 maanden sneller voorzien dan vooropgesteld. De sleutel tot succes? Samenwerking. En laat dat nu net de focus van deze award zijn.

Al enkele jaren reikt Bouwunie Limburg de award van Het Beste Bouwteam uit. Ze bekronen daarmee een uitzonderlijk bouwteam dat een bijzonder project in provincie Limburg heeft gerealiseerd door samenwerking als prioriteit te stellen. Houben presenteerde met het project van Basisschool ’t Centrum in Neerpelt het beste dossier. Een project dat volledig volgens de Lean-bouwmethode werd gerealiseerd.

Veronique Houben, mede-eigenaar van Houben: “In het klassieke bouwmodel stuurt de hoofdaannemer zijn onderaannemers aan vanuit een hiërarchische structuur. De Lean-aanpak zet daarentegen de onderlinge samenwerking tussen de verschillende bouwdisciplines centraal. Alle uitvoerende partijen bekijken samen wat de beste en meest efficiënte manier is om de werken uit te voeren zonder elkaar te hinderen. Zo engageerde iedereen zich over de planning die met respect voor elkaar werd uitgevoerd. De individuele belangen zijn hier ondergeschikt aan het teambelang.”

Voor Houben is de award alvast een bevestiging dat ze de juiste weg hebben gekozen. “Sinds dit project passen we de Lean-bouwmethode op al onze werven toe en hebben we een Lean-verantwoordelijke in het bedrijf aangesteld. Deze award geeft ons dan ook een flinke boost en is de verdienste van de hele groep.”

Het project

De nieuwe Basisschool ’t Centrum in Neerpelt brengt 3 vestigingen en een gemeentelijke kinderopvangdienst samen. Het schoolgebouw omvat onder andere 13 klassen, 2 turnlokalen, een administratieve vleugel, een multifunctionele ruimte en een overdekte speelplaats. “Het werd een complex project met heel wat obstakels. De noodzaak aan een goede onderlinge communicatie was dus groot. Dankzij de Lean-aanpak hebben we hier een gepast antwoord op kunnen bieden.”

Door de communicatie te bevorderen, gaat de Lean-bouwmethode ook verspilling van tijd, geld en materialen tegen. “De eerste fase had een geplande oplevertermijn van 14 maanden, de tweede werd geschat op 12 maanden. Uiteindelijk werd er respectievelijk 11 maanden en 8,5 maanden over gedaan. Op het einde van de rit waren er nog een 6-tal opleverpuntjes die binnen de 2 dagen werden opgelost.”