RobinPoelmans (002) kopie

Hasseltse neven geven voor 1 miljard software weg

Clarida Technologies, het softwarebedrijf van de Hasseltse neven Robin en Jonas Poelmans, geeft voor 1 miljard euro aan software en licenties gratis weg aan politiediensten wereldwijd. Die kunnen hiermee de strijd tegen terrorisme en mensenhandel opdrijven.

De software van Clarida maakt het mogelijk om ongekende inzichten te puren uit alle mogelijke soorten gegevens. Op die manier kunnen gebruikers veel tijd en kosten besparen. Bovendien slaagde Clarida er met deze software in om pedofielen te identificeren uit miljoenen chatberichten, en konden radicaliserende individuen aangewezen worden. Zo zijn er allicht aanslagen vermeden.

“Als er een oplossing bestaat voor een van de meest wrede en dwingende problemen in de wereld, dan mag de kostprijs niet in de weg staan”, zegt Robin Poelmans over het initiatief. Medeoprichter en doctor in de computerwetenschappen Jonas Poelmans, vult aan: “Elk jaar vallen miljoenen onschuldige vrouwen en kinderen ten prooi aan mensenhandelaars. Als een high-techbedrijf zoals het onze, dat een leidende rol speel in data-analyse en artificiële intelligentie, dit soort wanpraktijken kan helpen bestrijden, dan is het onze morele plicht om dat te doen.”

De neven Robin en Jonas Poelmans schaven al meer dan tien jaar aan hun unieke software. Hun bedrijf Clarida werd vier jaar geleden opgericht. Ze werken vanuit verschillende locaties, onder meer vanuit Andorra. De hoofdzetel van Clarida bevindt zich in Londen.