eurosys lens made in limburg eurosys lens made in limburg

EuroSys verkoopt 100% CO2-neutraal

De IT-sector is verantwoordelijk voor ongeveer 2% van alle CO2-uitstoot en daarmee één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Bovendien komt er bij de productie van elektronica heel wat kinderarbeid aan te pas. Zij moeten in mijnen grondstoffen ontginnen. EuroSys wil dit mee uit de wereld helpen en nam daarvoor de voorbije jaren diverse maatregelen met bijzondere aandacht voor duurzaamheid.

Een eerste maatregel loopt via Circular Computing. Kwalitatieve bedrijfslaptops van 3 jaar oud worden volledig geremanufactured, verbeterd met nieuwe, hergebruikte componenten en opnieuw in elkaar gezet tot zo goed als nieuwe producten. Uit testen blijkt dat deze zelfs 97% van de prestaties van een nieuwe laptop aankunnen.

“In tegenstelling tot een nieuwe HP, Lenovo, Apple of Dell, bedraagt de aankoopprijs van een vernieuwde laptop tot 60% minder. Daarnaast krijgt men 3 jaar omruilgarantie. Een besparing die onder andere budget vrijmaakt voor het beheer en onderhoud van IT-netwerken of de transitie naar de cloud”, weet Mark Lens, afgevaardigd bestuurder en ceo van EuroSys. “Verder is deze duurzame manier ecologisch én menswaardig. Kinderarbeid vermindert aanzienlijk en de ecologische voetafdruk verlaagt naar 20%. Genoeg redenen dus om dit soort toestellen in onze verkoop aan te bieden.”

100% CO2-neutraal

Maar een ecologische voetafdruk van 20% is nog te hoog voor EuroSys. Als founding partner van de www.promobutler.foundation ivzw plant het daarom bomen in Senegal. Momenteel werden er reeds 300.000 geplant. Het doel is om naar 10 miljoen te gaan. Met het aanplanten van bomen in Senegal compenseert EuroSys de volledige CO2 voetafdruk van hun IT-verkopen.

“De bomen geven de lokale bevolking extra voedsel mogelijkheden en stimuleren op korte- en lange termijn ook de lokale economie. Met de ivzw wil ik ondernemers overtuigen om mee te investeren in deze initiatieven”, aldus Mark Lens.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid zit in het DNA van EuroSys: EuroSys tekende in op het charter van VOKA duurzaam ondernemen, zorgde dat haar gebouwen C02-neutraal werden en neemt nog steeds bijkomende initiatieven om de ecologische voetafdruk verder te verlagen. “Dit alles werd gerealiseerd zonder dat dit ons meer geld kost, gezien de gemiddelde terugverdientijd 5-7 jaar bedraagt”, zegt Mark Aerts, commercieel directeur en bestuurder van EuroSys.

Verder betrekt EuroSys ook zijn werknemers in dat duurzaamheidsverhaal met de aanwezigheid van een vitality-, gezondheids- en sinds 1 mei ook een duurzaamheidscoach. Die laatste adviseert het bedrijf en haar werknemers hoe ze nog meer kunnen inzetten op duurzaamheid en begeleidt hen om duurzaamheid te implementeren in alle processen binnen de organisatie.

“We werken ook alleen maar samen met leveranciers die zelf duurzaam bezig zijn. Mijn droom is om end-to-end aan duurzaam ondernemen te doen, in die zin dat duurzaamheid van twee kanten komt, zowel langs onze kant, als die van onze leveranciers, verdelers, klanten, enzoverder. Om dat te bereiken, is echter nog heel wat sensibilisering bij mede-ondernemers nodig”, besluit Mark Lens.

“Verder nodig ik u graag uit voor ons Business2Beach event, hét netwerkevent van het jaar, waar we bedrijven inspireren voor een duurzame toekomst.” Meer info via www.business2beach.be.