Sarah Broeckx – Jan Spaas 1

Wereldprimeur voor ondernemers uit Bocholt

Het Belgische biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) van de Bocholtse ondernemers Jan Spaas en Sarah Broeckx, heeft als eerste ter wereld een goedkeuring gekregen om een geneesmiddel tegen artrose bij paarden op de markt te brengen. Multinational Boehringer Ingelheim zal het medicijn wereldwijd gaan verdelen.

Het is de Europese Commissie die groen licht heeft gegeven voor Arti-Cell Forte, zoals het product heet. Dat is uitstekend nieuws voor noormalig ruiter Jan Spaas, die samen met zijn echtgenote Sarah Broeckx, zeven jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van het middel. “Paarden zijn altijd mijn passie geweest. Ik had destijds vijf paarden, maar eigenlijk kon ik slechts op twee ervan rijden omdat de andere drie artrose hadden. Om mijn paarden te kunnen verzorgen ben ik dierengeneeskunde gaan studeren. Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er weinig of geen geneesmiddelen bestonden om artrose bij paarden te genezen en of tegen te gaan. Dat heeft mij geïnspireerd om mijn onderzoek te beginnen.”

Jan Spaas behaalde een doctoraat over stamcellen aan Universiteit Gent. In 2012 richtte hij GST op en begon hij aan zijn onderzoek dat geleid heeft tot het geneesmiddel Arti-Cell Forte. “Europa telt 570.0000 paarden waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 140.0000, zijnde 25%, ooit last zal krijgen van artrose. Het medicijn dat we ontwikkeld hebben, beschermt het kraakbeen tegen verder verval en zorgt ervoor dat bestaande schade wordt opgevuld. De inschatting is dat 65% van de paarden die artrose hebben in aanmerking kunnen komen voor een behandeling. Het slaagpercentage is 78%. Na een behandeling van zes weken kan het paard zonder last opnieuw stappen en/of sporten. De meerderheid van de paarden kunnen dan een jaar verder, afhankelijk van de trainingsintensiteit. Na een jaar kan de behandeling opnieuw opgestart worden.”

De behandeling van een paard met artrose schommelt tussen de 1.000 en 1.500 euro, afhankelijk van het land en de werkwijze van de behandelende dierenarts. Boehringer Ingelheim zal het medicijn in de loop van de maanden mei juni op de markt brengen.